mix

Феноменалният мозък.

Posted on: 16.10.2008

 

Спомняте ли си филма “Rain Man”? Това е единственият филм получил наградите “Златната мечка” на Берлинския фестивал, “Златния глобус” и четири “Оскар”-а за най-добър филм, режисюра, мъжка роля и сценарий. Имено за ролята на Раймонд – безумния гений, Дъстин Хофман получава един от своите Оскари. Вживявайки се в този необичаен образ преди началото на снимките, актьора дълго време общувал с един от най-знаменитите саванти на съвременоста Ким Пик.

 

Ким Пик страда от синдрома на савант– разновидност на аутизма, проявяващ се заради неразделянето на мозъка на отделни полукълба. Такива хора ги наричат саванти и техния мозък действа като едно цяло. Този синдром поразява мъжките ембриони. Като правило, новородените са с повредено ляво полукълбо на мозъка, вероятно от излишък на тестостерон в плода и всички функции на мозъка се прехвърлят в дясното полукълбо. Синдромът не е изследван напълно.

Савантите се наричат умствено изостанали хора, притежаващи свърхестествени способности. Такъм човек може да повтори текст от няколко страници, чути само един път. За секунди дава резултата от умножение на две шестзначни числа или пък да ви каже кой ден от седмицата се пада новата 3001 годена. Някои саванти знаят 30 чужди езика, могат да изпеят всички арии след посещение на опера или да начертаят картата на Лондон след полет над града.

Ким Пик пази в паметта си сведения за 15 теми които го интерисуват , сред тях са световната и американска история,спорт, кино, география, усвояване на космоса, Библията, история на църквата, литература и класическа музика. Той знае всички международни телефонни кодове и пощенските индекси на САЩ, названията на всички местни телевизионни станции на страната. В главата му са заключени картите на всички градове на Америка, и той може, подобно на Гугъл да препоръча маршрут за преминаване през тях. Познати му са стотици класически музикални произведения, той може да разкаже, къде и кога всяко от тях е било написано и за първи път изпълнено, казва името на композитора и различни подробности от неговия живот и даже расъждения за музикалните форми и тоналноста на произведението. Взема уроци по пиано.

В същото време Ким Пик страда от множество сериозни разстройства, което е характерно за всички хора страдащи от синдрома на савант. Той има странна походка, не е в състояние да се облича и да изпълнява обичайните битови дейности и трудно разсъждава с абстрактни категории.

Знам, че в София има детска градина за деца страдащи от аутизъм, но не съм чувал да има между тях саванти. Спомням си като ученик във Варна, един Асенчо обикаляше училищата и показваше феноменталните си способности да борави с умножение, деление и извличане на корени.  

Повече можете да прочетете тук на руски.

Advertisements

4 Коментари to "Феноменалният мозък."

Канев, много интересен материал (както винаги).
Аз не съм запозната дали във Варна има детска градина или училище за аутисти (за савантите сега научавам), знам само, че има специализирано училище за деца със специални нужди. Наричат го „климатично“?! А в училището за незрящи деца от няколко години приемат и деца с други заболявания.
Според мен лошото е, че в стремежа си на всяка цена да се социализират болните деца в общообразователните училища, понякога им се вреди. Защото те са специални!

Имам една позната, чийто син (второ дете) е болен, но дали е аутист, савант или нещо друго – не зная. По същия начин още в детската градина той ни казваше коя дата – какъв ден се пада, умножаваше трицифрени числа и ни шашваше с уменията си. Но пък имаше други физически проблеми. Майка му се е посветила изцяло на него и не може да работи по професията си, защото детето не може да бъде само и без надзор. То се нуждае от постоянно присъствие. Дано поне дневни центрове да има, че да могат и децата да са обгрижвани, и родителите да работят и общуват повече с околните.

Във Варна има Оздравителна детска градина, която е в к-с „Чайка“ и там има две групи за деца със специални потребности, голяма част от които са аутисти. Климатичното училище отдавна не съществува.

[…] За феноменалния мозък на Ким Пик и филма „Rain Man“ имам пост тук […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: