mix

Солидарност.

Posted on: 02.10.2008

Вчера, седя си на пейката в градинката до нас, пуша, пийвам си биричка и се радвам на циганското лято. През една пейка, вляво от мен, седи един старец на моите години. Той задълбочено чете някакъв вестник и дори не подозира, че го познам повече от 26 години и всяко разминаване с него по уличките в махалата, ме връщат на една родителска среща и един разговор за полската „Солидарност“.

Началото на 1982 година. Синът ми е в ХІ клас. Класът колективно решава, след някакви свободни часове да отсъстват от последния час. Вдигна се страхотна тупордия по този случай. Тогава беше времето на жестоки наказания за колективни нарушения на правила и правилници, с цел да се избие от главите на хората, че у нас може да съществува някакво подобие на полската „Солидарност“. Училищното ръководство, в страха си да не ги обвинят в политическо късогледство, организираха някаква странна родителска среща-ние родителите седим на ученическите чинове, а децата ни, навели глави, стоят прави покрай стените на стаята. Всичко вървеше спокойно, когато, той, съседа по пейка в градинката взема думата. Речта имаше силна „политическа нагрузка“ в смисъл, че изкара децата ни проводници на контрареволюционните идеи на „Солидарност“. Изясни се, че синът му, по някаква причина, не учалствал в колективното бягство от час, а той работел като някакво аташе в българското посолство в Полша. Родителите настръхнаха и за малко да не изяде някой и друг тупаник. След дълги караници, родителската среща приключи. Тръгнах си със сина към къщи, с чувството, че съм настъпил кучешко говно. По нататък случая нямаше ново развитие, всичко си вървеше по старому, само  горчилката остана след толкова години. Ставам и отивам да си хвърля кенчето в буклучийската кофа.

Advertisements

4 Коментари to "Солидарност."

такива лайнари има навсякъде – вината не е в комунизма (барем за тва не е виновен той 😉 ). винаги има някакъв процент хора, които са отвратителни долни гниди

И сега говняритe не са по-малко, нито демокрацията е виновна за това 🙂 . % остава константа с + / – почти незабележимо.

Не винаги се гледаше толкова сериозно – по време на събитията в Полша в студената зима и в една сутрин с мъгла и скреж се случих запас – събраха ни старите муцуни, които бяхме служили преди години заедно, в парка с машините, над всяка от които на табелка бяха написани имената и личните паспорти на запасняците, и един политически офицер ни започна общи приказки за Полша.

Един от моите бивши колеги по служба, от специалностите, които не изискват граматика и обща култура, но в които попадаха точно такива хора, се обади:
– Старши, не го усуквай, че е голям студ.
Ако трябва да давате по 100 злоти джобни пари и да се качваме по машините, казвай, да не мръзнем излишно.

Офицерът приключи с няколко фрази и обяви „свободно“ за по цигара. После няколко дена такива занятия, типични за времето, не се повториха вече.

nv, все се появяваха хора, които влизаха в ролята на политкомандири и търсеха под вола теле. Е, това аташе беше от този сорт хора.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: