mix

Независимостъта на България.

Posted on: 24.09.2008

 

С деня на независимостта 22. септември 1908 година е свързан един мой резил в познанията ми на българската история.

Трябва да е било декември 1970 година. С английскоговорящ чужденец вечеряме в билхалето хотел ресторанта на „България“. Пийваме, хапваме и си говорим. Тогава всеки разговор на английски ми доставяше голямо удоволствие. Преминахме на тема за историята на България и той извади някакъв туристически справочник за балканските страни, отвори го на страницата за България и ми посочи текста, че датата за начало на новата българска държава е 22.ІХ. 1908 година. Да си призная, не бях чувал за такава дата и се почувствах като в необрано лозе.

След тази нещастна среща, започнах да търся литература по въпроса, питах колеги, познати, непознати, възрастни, млади, но не намерих отговор който да ме задоволи. Тогава бяха започнали да преиздават стари исторически трудове, например История на България от Васил Златарски и тази на Иречек, но те разглеждаха древната история. Явно темата за независимостта по това време беше табу. Веднаж при регулярните си посещения в антикварната книжарница на ул. Граф Игнатиев , попаднах на едно издание от 1936 година на „Българска енциклопедия“ от братя Данчови. Та там прочетох кратка бележка за независимоста на България. Ето я:

Независимостъта на България, обявена въ Търново на 22септ.1908 г. /ст.ст./. Фердинандъ І, придруженъ от министерския съветъ и висшите власти въ Търново, се изкачил на Царевецъ, стъпилъ върху историческите развалини и прочелъ манифеста, съ който се прогласявала „Съединената на 6 септ.1885 г. /ст.ст./ България за независимо Българско царство“. Турция заявила, че ще признае независимостъта, ако и се заплатятъ 125 милиона зл. лева срещу компанските- Източните /Хиршовите/ железници /малко преди това това завзети от българските власти/ и срещу капитализирания трибутъ на бившата автономна областъ и при известна оправка на границата въ нейна полза. България заявила, че е съгласна да плати 82 милиона зл. лева. Русия се намесила и конфликтътъ билъ уреденъ: България се задължила да плати на Русия 82 милионо зл. лева , а срещу това Русия се отказала от 125 милиона лева обещетение, което Портата и дължи отъ Руско-турската война, по силата на Берлинския договоръ. С това Турция признала независимостъта на България; призната била независимостъта следъ това и отъ европейските сили.“

И този текс е малко редактиран защото нямам ерове.

През 1992 година си купих двата тома фототипно издание на българската енциклопедия на братя Данчови – един труд без класово- партийното сито.

P.S. Струва ми се, че с последното честване на Деня на независимостта, Фердинанд получи индулгенция, за националните катастрофи.

Advertisements

2 Коментари to "Независимостъта на България."

Индулгенция, която абсолютно не заслужава.
Обявяването на независимостта е била въпрос на време, така че ми се вижда абсолютно преувеличено величаенето на тази дата. Не че не е хубаво събитие, но има доста по-важни в историята ни.

Прав си Станков!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,062 hits
Advertisements
%d bloggers like this: