mix

Освен печалба, бизнеса трябва да има и морал.

Posted on: 20.09.2008

 

Миналата година имаше серия от гръмки скандали свързани с китайски импортни стоки по света, като се почне с доставки на пелмени, силно заразени с пестициди, отровни детски играчки, токсична зъбна паста и храна за животни, с примеси на меламин, в резултат на което умряха хиляди котки, кучета, рибки и други домашни любимци в САЩ, Нова Зеландия и Австралия.

Не отдавна се оформи нов, бих казал, грандиозен скандал. В Китай продължава да расте броя на бебетата, пострадали в резултат на употреба на заместител на майчиното мляко. По последни данни, над 1200 деца на възраст до една и половина години с диагноза камъни в бъбреците, продължават да постъпват в здравните заведения в девет провинции. Има и смъртни случаи. Причината е наличие на меламин в детското мляко.

Това съединение широко се прилага в химическата промишленост при производство на огнеопорни полимери. Разпостранена е практиката в Китай да се добавят минимални количества меламин в хранителните продукти за хора и животни с цел да се имитира по високо съдържание на белтъчини. Работата е това, че стандартните тестове за наличие на белтък са основани на наличието на аминогрупи. Молекулата на меламина съдържа три аминогрупи, и затова минимално съдържание на това съединение е способно да създаде илюзията за висока хранителна стойност на продукта.

Компанията произвеждаща млякото заместител е Sanlu и за сега около 700 тона бяха конфискувани. Версията на общонационалното следствие е, че фермерите продаващи мляко на компанията, първо го разреждат с вода, а след това прибавят меламин.

Преди няколко дена ЕС взе решение да се спре вноса на млечни продукти от Китай и доколкото знам, българските ветеринарни лекари са по граничните пунктове. Лошото е, че само Бог знае какви лайна, къде още ги слагат.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: