mix

Религията и науката.

Posted on: 17.09.2008

През последното десетелетие учените доказаха съществуването на много явления, които противоречат на религиозните догми. Паралелно с развитието на науката расте и числото на скептиците, които нападат религията от научна гледна точка. И свещенослужителите се налага да разясняват на обществото, защо тази или друга хипотеза съвсем не опровергават библейските текстове , а напротив удачно се вписват в тях.

Като казвам свещенослужители, имам предвид католическите. Православният клир се е вторачил в себе си, църковните имоти и зорко бди за разкол сред техните среди.

Да вземем въпроса за еволюцията. В държави, където влиянието на църквата е било силно, преподаването на дарвиновата теория на еволюцията е била забранено, поради отричането на библейското седемдневното сътворение. През 2007 година папа Бенедикт ХVІ публикува статия, в която заявява, че не подържа креационистите-привъженици на теорията за разумното творение- за произхода на живота. По мнението на понтифекса, наричащ себе си привърженик на идеята „теистическа еволюция“, човек и другите живи същества са се развивали в съответствие с законите на еволюцията. Но самата еволюция е измислил Бог. За последователите на тази теория, седемте дни на творение в Библията са метафора. Дните, когато Бог се е занимавал със сътворението на света, символизират геологическите периоди, продължили милиони години, по време на които се е извършвала еволюцията.

Още една наука, с която църквата след многочислени спорове и недоразумения можа да се сприятели, стана астрономията. Още през 1582 година папа Григорий ХІІІ въведе в всички католически страни нов календар, който е изключително научен и се основава на астрономическите наблюдения. По късно във Ватикана беше създадена собствена прекрасно оборудвана в техническо отношения обсерватория. Сега нейните сътрудници редовно организират научни конференции.

Преди няколко месеца, главния астроном на Ватикана, свещеника-иезуит Хосе Фунес заяви в интервю, че вярата в съшествуванета на извънземен разум на други планети не противоречи на Библията. Творческата свобода на Бога не знае ограничения, а това значи, че Той може да създаде разумен живот и на другаде. В съшото интервю Фунес, както папа Иоан Павел ІІ по-рано, се извини на Галелео Галилей, който е бил принуден публично да се откаже от хелиоцентрическата система. За изгорения на кладата Джордано Бруно, който настоявал, че Земята не се явява център на Вселената, за сега няма извинения.

Освен необходимоста да обедини еволюцията и теорията на разумното творение, на свещенослужителите се налага да дават оценки за неща които са били немислими по библейско време-генното инженерство, изследванията в областа на стволовите клетки, клонирането и т.н. По някои от тези въпроси, позицията на църквата остава непреклонна : смъртен грях. В същото време, представителите на католическата църква, считат, че отглеждането на генномодифицирана царевица за борба с глада е допустима. Църковната догма , налага забрана само за експерименти с човека.

През 1981 година беше издадена книга на руски език, превод от английски, с заглавието „3 Минути след Големия Взрив“. Купих я за приятел, беше ст.н сътрудник в интитута за физика на твърдото тяло. Нямаше как да не я прегледам и констатирах, че далеч не е за мен. В извън математическата част, в описателната, научих доста за Големия взрив включително и мнението на учени които вярват и в бога и в науката-всичко в живота е подчинено на единна замисъл. Тава ще бъде мнението в случай, че опитите на Големия Андронов Колайдер докаже или не Големия взрив.

Ако църквата демонстрира гъвкавост по отношенията на научните разработки, то в науката се наблюдава отчетливо разделяне на два лагера: вярващи учени, признаващи религиозните положения, и атеисти, считащи, че религията няма място в науката.

Учените от първата група не само пасивно признават съществуването на Бог, но периодически се опитват да докажат този тезис. Трябва да се признае, че те имат добър стимул: най добрите работи в тази област ежегодно получават парична награда от фонда на Темпълтън, който вече 35 години раздава премията „За прогрес в изследванията или открития в областа на духовните реалии“. Ежегодно сумата на премията се индексира, и тя е винаги по голяма от Нобеловата. В 2008 година, премията на Темпълтън, в размер на 1,6 млн. $ получи полския физик-свещеник Михал Хелер.

Учените на втората група атеисти най-много да пишат протестни писма против клерикализация на обществото.

За Айнщайн и религията съм поснал тук.

И една хубава лекция за науката и религията.

Advertisements

5 Коментари to "Религията и науката."

Aбе тя и Нобеловата награда вече започнаха да я раздават за принос към религията, не към науката – от както я взе Ал Гор за упоритата си мисионерска работа за привличане на вярващи в религията ‘глобално затопляне’, не се учудвам на нищо вече…

Лонгалон, не се излагай. Гор и IPCC получиха Нобеловата награда за мир, която, както може да се досети човек от името, не се присъжда за приноси към науката. Комитета, който се занимава с нея се назначава от шведския парламент, не от шведската академия на науките. Полезно е да се види и списъка на лауреатите.

Интересен пост, само дето има неверни твърдения и логиката е сбъркана.

Само моля да не се засягате, не искам да обиждам никого, просто се опитвам да посоча къде е грешката в разсъжденията.

1. В науката не се наблюдава отчетливо разделяне на два лагера от религиозни учени и атеисти. Това са само двата края на спектъра, а между тях плавно се прелива огромната група на агностиците.

2. Религията работи с вярвания (доказани и недоказани), докато науката работи със знания – т.е. вярвания, чиято истинност или неистинност задължително трябва да бъде доказана по научен метод – изследвания, експерименти и др.

Така че няма никакъв проблем, когато дадено научно знание се превърне в установено обществено вярване (като например това, че Земята се върти около Слънцето – много хора не могат да го докажат, но вярват в него), то да бъде прието от църквата. Това не влиза в никакво противоречие с основния принцип на религията – да ВЯРВАШ в нещо.

Обратното обаче – науката да приеме недоказано вярване, ако ще и 99% от хората да се скъсват да си вярват в него, амии… няма как да се получи. Защото това противоречи на основния принцип на науката – дадено вярване да бъде подложено на проверка чрез научни методи и тогава да се превърне в знание.

Надявам се, сега вече е ясно защо може и е нормално църквата да приема научни знания, а обратното не.

Колкото до вярващите учени, които „не само пасивно признават съществуването на Бог, но периодически се опитват да докажат този тезис“, те са от групата на така наречените вярващи агностици – хора, които НЕ ЗНАЯТ дали Бог съществува, но ВЯРВАТ, че това е така и искат да го докажат.

И това, ако не е демонстрация на гъвкавост сред учените, здраве му кажи!

Най-ранните изследвания на човешки общества, открития са от епохата на античността. С падането на римската империя продължително време Запада изпада в изостаналост. Варварските племена, между които преобладават германци, вместо да оценят да го продължат, го разрушили, И защо тогава да се чудим, на български демократи, ликвидирали базата на индустриалното българско земеделие. Демонстративни палаткоеви лагери из стината палеха, унищожаваха книги, други символи на българщината, за да отмъстят на други българи, правили това след 1944 г и окаляли с кръв българския ден на победата над фашизма. Не са знаели или не са искали да пазберат, че то не води до нищо добро. Не взели поука от варварската мисия на победителите на римската империя. И днес 18 години след варварството не можем да се съвземем. Не се знае, до кога ще продължи. Тогава- трае векове. И ония- германските варвари, извършили мащабна ликвидация. над дворци, театри, училища, библиотеки, картини статуи. Затова не научават нищо от богатството на римската култура. От своя страна ангоезичните келти също не узнали по вече в стремеж за грабежи тогава на италианските днес земи. Нещо подобно на троянски кон устроил техен вожд Гестинг, селянин от Източна Франция. Той си послужил с измама. Негови пратеници съобщили на епископа, че вождът им умрял, молили да го положат в църква за поклон. По време на опелото Гестинг изкочил ,убил епископа, войните му извадили скритото оръжие, избили населението, , унищожават книги, библиотеки, културата на човечеството. Настъпва всеобща изостаналост на Запада. Ние също след 1989 г се връщаме назад, в икономика култура, обедняхме и не е нито по вина на библията, нито на църкватал И не е носталгия, нито повод да ме нарекат комунист, а УКОР, да не се руши интелектуална собственост. Тя, всяка интелектуална собственост, художествена и техническа е неоценима, тя е богатството на човечеството. Ако не сте вярващи, не се занимавайт с вярата и не угнетявайте вярващите. Иначе приличат на ония от средновековието хора, които с камъни убиват хора, които не мислят като тях, на стоящите край кладата, на която гори Джордано Бруно. Да, сега всички мислим като него, а подпалвачите са си отишли от този свят, убедени в правотата си и простотията на Джордано Бруно, на Галилей. Самият Коперник пред заплахата да бъде също изгорен пред инквизицията се отказва, но… теориите му не само се потвърдиха, а станаха начало на днешната нова, млада наука и на модерната епоха. На цивилизацията в която живеем. И чуваме:
Вече са налице научни съобщения, подобни на съобщенията на Коперник , направени, преди да се роди Галилей, доказал с опити и изследвания първи хелиоцентризма. Учудващо е как в обществото на демокрацията се занимаваме с дескредитиране на църквата, правено години наред, като държавна политика в намеса в работата на църквата с “техен” патриарх и как продължаваме да хулим нашите духовни дейци. Това говори за две неща- политическа манипулация, при липса на знания за днешната наука, която постига начални резултати в изучаването на душата. В САЩ , Русия и др.
Като дете в 7 клас, бях много изненааадана и учудена Заран влизахме под строй всеки клас и всеки срок с нова песен. Затова и днес мога да си попея или да си рецитирам, Един ден директорът ме изправи пред цялото училище, за да покаже, че съм детето ( дощло преди година от близкото село) което е прочело най много книги в градската библиотека. И днес имам картони в няколко библиотеки и ме има в картоните чакащи ред за да прочетат значими книги. Някой си купувам от Интернет. Затова четейки постинги и коментари се изненадвам, от много плитките съображения и най вече от желанието на мнозина, да са на всяко гърне е меродия. Цял ден мога да ви изброявам за доброто сторено от българската църква основана на тази” нямам думи … според един блог библия ( сравнена с лайно!!)
По време на комунизма( според някои , а такъв не е имало, не знаете ли?!) достойнството на църквата е , че оцелява и развива дейността си, укрепва вярата на вярващите… преди всичко в собствените сили чрез нещото наречено Бог и ако не вярвате, едва ли сте вие който да я унищожи. Тя преживя най страшното и вместо подкрепа, намира унищожение, съчетано с цееленасочено ограбване. Едва след 2001 г и върнаха имотите.
За разлика от животните, правещи на света поколение и тор, човекът , но не всички човеци постигат нещото, което днес виждам, като цивилизацията, която ни заобикаля. Предлагам, да не постъпваме като ония, варвари хвърлили Заапада векове в изостаналост. От нея ни извади църквата и тя не е виновна, че варварите прекъснаха моста , приемствеността на науката от античността до нас. От къде Паисий запали пламъка на възраждането?!. Не се налага на религиите да спорят с науката, защото тя Науката има задачата да защити религията, когато му дойде времето. Но, самата тя съществува само от 170 години и не е намерила още способите да оцени това високо постижение мозъка и душата. Някакво електронно от висш тип , което подобно на мобилно устройство има централа, иска или получава контакти на подсъзнателно ниво Подобно тук на сравнението на библията с лайно са постъпвали варварител Толкова изостанали, незачитайки никого освен себе си и лакомията. да грабят и рушат. От една страна ще припомня, как и защо проходи науката и то със знанията на хора, от лоното на църквата и въпреки църквата Препоръчвам да на първо време да прочетете
1. „Великият преход на прага на на финия свят “ от В.Тихоплав
2. „Тайната история на Библията“ от Мекод и Роже Саабах,
3. „От кого сме произлезли“ и още 3 книги от Ернст Мулдашев
за да намерите успокоителни за науката данни.

Има голяма разлика между вяра и религия! Инквизицията е убивала хора защото са твърдели че земята не е плоска, Въпреки че никъде в библията не пише нещо подобно, а точно обратното – в книгата Йов пише че земята е кръгла(40:22) и е окъчена на нищото(26:7).Тази книга датира от 1000г. преди Христа. Само да напомня че учените са смятали до преди 500 години че земята е плоска и плува в световен океан:)). Понякога науката твърди това което искаме да чуем. Библията е единствената книга издържала изпита на времето със всичко което е твърдяла за настоящето и бъдещето!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,076 hits
Advertisements
%d bloggers like this: