mix

Преглед на печата.

Posted on: 16.09.2008

Днес, четейки сутришната преса, впечетление ми направи статията на издателите на вестник Новинар „Здравата журналистика и неприемливите предрасъдъци“. Статията е по повод скандалното отнемане на наградата за млад журналист „Черноризец Храбър 2008“ на Калин Руменов. Явно, подводните течения и мъртвите вълнения в българската журналистика стават опасни за живота. За да оживее журналиста, майката му е самоцензурата и ако реше да пикае, вятъра да му духа в гърба.

Advertisements

8 Коментари to "Преглед на печата."

Това с отнемането на наградата го научих оттук. Много жалко. Познавам Калин и съм наясно с идеите му, които са много далече от расистки. Надявам се, че няма да се ошлайфа с времето.

Въпреки възраста си, вълнува ме свободата на словото и идеите. Ако има нещо от което да се възмущавам, че едно представително жури, явно под натиск, си сменя мнението и се върти като фурнаджийска лопата. Ега ти наградата „Черноризец Храбър“.

И все пак журналисти като Петър Добрев въобще не участваха в този маскарад на ВАЦ-овете.
Аз чета Дневник, като го намеря де….

Чел съм някои неща от Калин Руменов, даже поради доста дръзкия речник си мислех, че това е псевдоним.

Формално наградата е за определени публикации, а не за цялостна дейност, така, че журито даже не е спазило формалните си правила.

Това малко ми напомня на Академията в шоуто на Слави Трифонов, която е говорител на неговото желание.

Та в случая слугинажът и навеждането пред натиска, който в първоизточника си е политически е пълен.

nv, Руменов е награден за две конкретни публикации:“20 стачни мига от Станишевата есен“ и „Страната на иванивановците, илияилиевците и лачените чанти“.

Aз си мисля, че в крайна сметка е по-достойно да се отнеме награда, отколкото да се живее с мисълта, че си направил компросмис, давайки шанс на расистко мислене и популизъм, какъвто е случаят с въпросния журналист. Има етични правила и те са задължителни за всекиго. Особено за журналистите. Аман от пичове, които садят омраза. Не трябва да има никаква обществена търпимост към типове, които подклаждат етническа омраза, пък камо ли да им се ръкопляска. Доколко академията си е отваряла очите преди да награждава, е друг въпрос.

М&Д, аз също не обичам крайни националисти, расисти, грубиани и най вече цинизми в писанията на един журналист. Ако има нещо от което се възмушавам, това е че, жюри от интелектуалци на брой , да кажем 15-20 души , го награждават, а след 3 месеца му взимат наградата. Това жюри не е слязло от села и паланки та да не знае за маниера на неговите писания. Този акт показва, че те не са си гледали работата като хората. На мене пък ми писна от хора които много говорят, нищо не вършат и се крият зад колективната безотговорност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: