mix

“ Ще ни колят..“

Posted on: 05.09.2008

Не си спомнят къде, в кой блог прочетох, че пишещия съжелявал за безкръвната смяна на системата през 1989 година, т.е да се пусне кръвта на някой и друг комунист, доносник, агент на ДС,и т.н.

Тези мисли на блогъра, ме върнаха назад във времето-1982 година. Бях започнал работа в Ирак и бях започнал да посещавам  отделните обекти изграждани от българските инженерингови организации. Тогавашният секретар на партийния комитет ме помоли да пътува с мен до обекта, а от там щял да се предвижи до обект изпълняван от полска организация. Тогава, на всеки обект имаше първична партийна организация, които вкупом бяха членове на партийния комитет. Понеже в Ирак комунистическата партия беше забранена, нашите партийни организации имаха „кличка“-профсъюзни организации. Пътувайки на следващия ден, озадачен го попитах, каква работа има на полски обект. И се започна с една дълга политинформация за агентите на полската “ Солидарност“ и как на всеки полски обект вече са създадени профорганизации. Накрая изплю камъчето-на обекта има трима българи, работещи като резидент инженери /нещо като качествен контрол/, и опасноста да се заразят от чумата била голяма, та хем да поговори с тях превантивно /да ги пооплаши/, хем да научи какво си хортуват тези от Солидарност. Накрая завърши с думите: “ Ако в България власта падне в ръцете на такива като Солидарност, да знаИш голямо клане ще стане на комунисти“ .

18 ноември 1989 година, големия митинг пред Александър Невски. Митинга свърши и оттегляйки се от площада, зърнах познат, знаех, че е от военното разузнаване. На времето, дори и командированите знаеха Who is Who в българските мисии в дадена страна. Та говорейки си за впечетлението от митинга, моя познат беше силно впечетлен от една реч, мисля на П. Гогов, който за малко не си скъса ризата за да си оголи гръдта и призова да се одере кожата на комунистите. Той сподели: “ Ако такива като него вземат власта, много гърла на комунисти ще бъдат рязани“.

Честно казано, аз се радвам, че нашата „розова революция“ беше безкръвна. Няма достойна кауза която за заслужава дори смърта на един човек. Но власта се взема от сюрреалисти, революционери без революция.

Advertisements

10 Коментари to "“ Ще ни колят..“"

Еее, Петър Гогов! 🙂 „Кожите на комунистите трябва да висят по стените…“ Много железен беше, но наистина ми е интересно къде е сега и с какво се занимава.

Къде е П.Гогов и с какво се занимава, нямам представа. Последно за което се сещам, че беше кандидат за президент през 1992 година.

kanew, бас ловя, че е позабогатял! Ама струва ли си да си мърсиш мислите с подобни? То да е само той, с мед да го намажеш!

Човек няма бутон delete на собствената си памет и се налага да се „омърси“ понякога.

Интересн пост. Радвам на такива ретроспекции, понеже не бих могъл да изградя собствена базирана на фактически спомени…

Мисля си за нещо друго(малко е offtopic ама за сметка на това темата за самият преход вече е преекспонирана 😉 ): според едни статистики, които наскоро бяха публикувани някъде, в момента сме на 2/3 място респективно по отношение на заетите в силови структури (МВР, агенции по сигурност, разузнаване/контраразузнаване…) към общото население на страната, и по отношение на средства изразходвани за тези структури, към БВП… ясно е, че това статукво рано или късно ще се нормализира, за да влезе в средностатистически норми, както е навсякъде… обаче какво ще стане с всички хора които са били възпитани, формирани, и заети в тези структури? Златко баретата казва в едно интервю, че не може да стане счетоводител… не, че се съгласявам с това, но по-скоро те няма да искат да станат счетоводители… може ли да родим ново поколение мутри така…

Какво мислиш?

Мака, при първата чистка в силовите структури в началото на прехода, освободените служители може условно да ги разделим на две групи: първата- хора с здрави ръце, крака и вратове и втората-хора, освен с опит на служители в силовите структури имаха като правило, втора гражданска специалност+анализаторски качества+знание на чужди езици+знания за кой какъв е+…Първата група се зае с създаването на силовите групировки, а втората с заемане на позиции в икономическата сфера-приватизация, търговия, туризъм, масмедии и т.н.
Ако има втора вълна на чистки, схемата ше е същата но конкуревцията по ожесточена.

Мака, Akismet продължава всички твои коментарии да ги определя като спам.

Точно това имах предвид, хората от първата група…

А колкото до Akismet, понеже не намерих някакви публични blacklist-и, където да се проверя, или евентуално да се махна, се свързах с Akismet с въпросче, да видим дали съм в някои

…дали съм в някои blacklist-и, и току-що ми отговориха че проблема трябвало да е отстранен, така че виж дали този коментар ще се засече като спам…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: