mix

Ако бях Владо.

Posted on: 27.08.2008

Кой е Владо ? Владо е добър познат на Longanlonq и заедно са си играли баскетбол и са пуцали по РС клубовете. Сега Владо е станал Председател на съвета на директорите и Изпълнителен директор на ЧЕЗ България-най попържания монополист в България.

Какво бих направил ако бях Владо? Ако не искам да вляза в списъка на душманите на българския народ, незабавно бих прекратил тази налудничева идея за тримесечно  плащане на тока по прогнозна консумация на тока и то за същия период от миналата година. ЧЕЗ е единственото ел.разпределително дружество въвело този метод в района на София и околностите и. Бих отменил и другата безумна идея- да вдигна таксата за пускане на спрял ток от 10,60 на 40,66лв.

А как ще намаля разходите за ежемесечното отчитане? Бих станал инициатор на идеята всички монополни организации,  с ресурсите си за отчитане, да основат една съвместна фирма, която да отчитат консумацията т.е. като влезе в дома ти инкасатор /и/ да отчита разхода на тока, студена вода, топла вода, газ, топломери на входа. Така разходите могат да се намалят с повече от 33% .

А бъдещето? Бих помислил за подмяна на електромерите с дистанционно отчитане или с такива подобни на GSM-ите – искаш този месец разхода за ток да е за 50 лв., купуваш СИМ карта за 50лв. и я прекарваш в слота на електромера. Фантазии, нали? Не ми си струва.

Е, не мога да бъда Владо.

П.П. В последния момет се сетих за говорителя /PR/ на ЧЕЗ. Много дялан камък-за всеки дувар става. По едно време беше в дувара на Булгартавак, след това на БТК, след това..губи ми се, а сега на ЧЕЗ. Последно го видях да мънка по ТV по повод неправилното спиране на тока на м-р П.Димитров.

Advertisements
Етикети:

11 Коментари to "Ако бях Владо."

мда, идеята за тримесечно отчитане е доста тъпа…

даже меглена кунева, кяото не се отличава с особена схватливост принципно, се изказа против нея, което все е нещо

Щом и Шушулов , в моя списък на душманите, се изказва против тримесечното отчитане, значи нещо не е наред.

Ако взимаха поне малко от добрите идеи на мислещите хора и се опитваха поне „ню-ню“ от тях да реализират, нямаше да са толкова попържани.
А иначе и останалите ти идеи са добри, не само за тримесечното отчитане.
С тези инкасатори от тук и от там, човек все у дома трябва да си стои. А кога ще работи?

Идеята за общото отчитане е добра, нещо за което не ми е идвало на ум, макар че действително тя би довело и до доста бюрокрация ,забавяния и грешки, поне в началото.
Колкото до така наречените ваучери, стига бе, спре ми тока в 10 вечерта къде ще ходя да си купувам ваучер?!? Подобно решение е що годе приемливо само за клиенти, които не живеят в жилището.

SSK, това е само една идея, но и твоя казус има решение: винаги дръж един spare ваучер.

Нели, инкасаторите за тока имат винаги свободен достъп до електромерите, за показанията на водомерите за топла и студена вода ние лепим бележки с цифрите по вратите на апартаментите си.

а водомерите за топла и студена вода ние лепим бележки с цифрите по вратите на апартаментите си. – ама така всеки съсед ще види кой колко е консумирал 🙂

Тук електромерите се записват веднъж годишно. На базата на използваното електричество през предходната година се определят месечните вноски за следващата. И в края на годината се вижда дали трябва да се доплаща или да се връща.

Мисли, голяма работа ако съседите разберат дали се къпеш или не. То при панелните блокове се знае, кога се къпеш, по колко пъти ходиш до тоалетната, какви ТV програми гледаш, даже какво готвиш и т.н 🙂
И аз ако получавах немска пенсия или заплата, може би бих приел тази система, въпреки, че ще има ощетени.

Така, е Канев, прав си. И за съседите, които всичко знаят и за неприложимостта на системата при удруги условия. 🙂

Иначе защо да има ощетени? Заради лихвите ли? Може пък по-сложно да е решен проблемът, не съм се интересувала за подробностите. Но при непрекъснатото покачване на електричеството не ни се е случвало да има да ни дават. По-скоро всяка година си доплащаме.

Ощетени:
– Измерват ти показанията на 1.февруаре, а от 1.март вдигат тока.Идват ли на на тази дата да засекат показанията?
– Голям апартамент. Приютил си приятелсо семейство или това на твое дете. След престои, да кажем 2 години приютеното семейство написка. Можеш ли да поискаш корекция?
– През годината си решил да прекараш 3-4 месеца в малката си къщичка, да речем на село или планината. През тези месеци ще трябва да плащаш ток на две места.
Немците са практични хора и вероятно са му намерили колая на тези и други казуси.

Ох, много е сложна темата. Има хиляди варианти за хиляди подобни случаи. Нали знаеш – изключенията от правилото са многобройни. Да не говорим, че има различни доставчици на ток и множество договори. Напримерер има договори, според които си плащат една фиксирана цена на тока примерно за 3 години и тогава отпада проблемът с покачването на цената през този период. Има толкова много вариати, то си е цяла наука. Като седнат двама на по бира и почват да нищят темата кой какъв договор с какъв ток има и подобни. 🙂

Мисли, цялата работа е 50% от българите са бедни хора и затова са тези умувания.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: