mix

Спомени за бирата.

Posted on: 22.08.2008

Вчера ми се допи бира и си спомних, че през 60-70 години няколко пъти обядвах в стола на бирената фабрика „Загорка“. Тогава директор на завода беше прочутия пивовар Бай Генчо. Та той беше разпоредил в стола да има кранче и всеки желаещ да си налее чаша бира безплатно. Ето и други спомени свързани с бирата :

 1. Stella Artois. Производството стартира през 1926 година, като коледна бира. Stella = звезда /лат/, Artois = име на основателя на пивоварната.

През 70-те години, когато работех в Египет, там се произвеждаше само един бранд бира „Srella“-700 мл. Струваше 12 цента, а в бирените барове 20, но винаги придружена с тахина, салатка, туршия и дребни кюфтенца от бакла-тамия. Туршията беше от патладжани, с големината на банан и лютивички. Лошото на пиене на бира в топлите страни , че след като изпиеш бутилка бира до 5 минути се превръща в пот и целия си мокър и най-паче задника. Англичаните, като вековни колонизатори, не напразно в тези страни са минали на уиски.

 2. Sam Adams Utopias e най-силната бира произвеждана в света – съдържа 24 % алкохол по обем а стареенето и става в стари бъчви от коняк и порто. От този бранд съм пил инцидентно само две бутилки, но имам спомен от друга силна бира. В началото на 60-те години, сладкарница „Савой“ на пл. Народно събрание стана Берлински ресторант. Там сервираха тъмна бира „Радебергер“ по 330 мл. Един път, компания приятели с приятелките си вечеряхме. Всички ударихме по две бири. Момичетата се изпонапиха и голам зор беше да ги докараме до кондиция да могат да се приберат до домовете си, разбира се придружени. Сега не кусвам тъмна бира.

 3. Много е мистериозна цифрата „33“ на бутилките на бирата Rolling Rock. Някои я свързват с 1933 година-годината на края на забраната за производство на алкохол в САЩ. В действителност, 33 е броя на думите на слогана на бирата /“Rolling Rock – From the glass lined tanks of Old Latrobe, we tender this premium beer for your enjoyment as a tribute to your good taste. It comes from the mountain springs to you.“ /. Такава бира пих в Сайгон и ми се видя върха на бирата, вероятно, защото в Ханой преди това пиехме някакъв отврат с качество „коня ви е болен“

 4. Този червен триъгълник върху етикета на бирата Bass e първото лого регистрирано в Англия като търговска марка. На връх нова 1876 година, служител на фирмата чакал цяла нощ, та да бъде първи при отваряне на офиса за регистрация на марките. Закона влизал в сила на 1.1.1876 г. Имам такъв етикет, скътан в папка, подарен от приятел преди много години.

5. Lager-немска дума за лагерно стопанство /склад с резервоари за съхраняване на течности/. Бирата се поставя в резервоари за утаявяне на седиментите и получаване на бистър цвят. Модерните технологии са ускорили този процес чрез филтриране. Като студент през лятото на 1960 година бях на стаж в бирената фабрика на бул. Сливница. Тази фабрика имаше голямо лагерно стопанство на относително голяма дълбочина и там винаги температурата беше около 10 градуса. Облужваше се от двама, трима човека, топло облечени с гумени престилки и ботуши. Разполагаха с меден черпак с обем 3-4 литра и от него пиеха нон-стоп бира и съответно пикаеха нон-стоп. За да не си губят времето , перманентно си държаха оная работа на вън, дискретно скрита от престилката. По пода постоянно течеше вода от маркучи. Bulgarian Lager.

6. Навремето, когато си купувахме бира от гастрономиите за вкъщи, взимахме кафяви бутилки, защото този цвят най-добре предпазвал от UV лъчи, които променят цвета и вкуса на бирата. Сега е лесно, заринати сме с РЕТ бутилки. Мисля си, че екокултурата и екополитиката на една страна се определя от отнощението към пласмасовите бутилки и торбички. Бях чел, че в Германия стъклените бутилки за хранителни течности и води са 95 % спрямо пласмасовите. При нас е обратно. Предполагам, че след години ще ни дойде акъла, когато напълним реките, планините и горите с пласмаса.

Advertisements
Етикети: , , , ,

8 Коментари to "Спомени за бирата."

Xубави спомени.

Tъмната бира не винаги е по-силна. Дори в случая с Радебергер-а не бих отдал напиването на алкохолния градус. В България. вече се внася белгийска бира с 12%-но съдържание… тегава работа 😉

RIP за пивоварството в София, не че някога софийската бира е ставала де.

Ех, бирата! 🙂

„Лагер“ се вика тук на всяка обикновена, бистра бира. Като отиде човек на кръчма и иска просто бира, му се носи лагер – тоест обикновената, наливна бира, която предлагат в кръчмата според района, защото, нали знанеш, че тук всяко село си има своята бира.

Иначе за пластмасовите бутилки – положението много се преомени преди ололо 8-10 години (не помня точно кога беше), когато въведоха задължителната продажба замо на бутилки, които се връщат. Има много малко количество пластмасови бутилки, които се изхвърлят в боклука. Това беше радикална мярка на Зелените, когато те управляваха, защото беше нарастнало количеството на еднократните бутилки, които се валяха къде ли не. Като въведоха това, хората отначалото много протестираха, защото по домовете се събират планини от шишета, които са с различен „статут“- връщат се на различни места, Пък да се изхвърлят си е чисто разхищение. Пък и магазините прибираха само бутилките, които продават. Сега вече са задължени да прибират всичко. И положението някак се нормализира. Пък и настина не се намират из парковете захвърлени бутилки, защото бездомниците грижливо ги прибират и предават – то не са малко пари. С една торба бутилки може човек да си понапазарува.

Има и друго нещо – бира в пластмасово шише не би се продавала в Германив добре. Това би приемано като кощунсвто спрямо бирата, която си е достойна да трае в стукло :-). Има и пластмасови бири, ама само по евтините магазини. Такива бири не са за пред хората, а само за в краен случай.

С Лагер исках да посоча, че много немски технически думи навремето са приемани в българския технически речник. Само за бирената промишленост се сещам за няколко: кизелгуров филтър, шихтов филтър, малцерай и т.н.
Много благодаря за осъвремената и хубава информация за използването на стъклените и пласмасови ботилки. Колкото по на изток на ЕС се движи човек толкова повече пласмаса и мръсотия.

интересно ми беше най-вече за първото лого.
🙂
А какви са спомените ти за киселото мляко в бурканчета, олиото, оцета, бозата и млякото в бутилки?
Аз помня, че много старателно се миеха бутилките от олио. Иначе не ги приемаха!

Нели, преди бурканчетата, киселото мляко се продаваше на килограм от големи алуминиени фасати. Това беше най-хубавото кисело мляко. Спомням си за прасното мляко, олио, оцет, боза, наливно вино, ракия и т.н. Може, ако ми дойде вдъхновение да драсна нещо за еволюцията на опаковките на българдския пазар

Твоите спомени се простират доста по-назад от моите. Даже не бях чувала за кисело мляко в алуминиеви фасати (и това нещо ми е непознато). Родителите ми са от село, а там – нали знаеш – всяка къща си подквасва. като малки сигурно не са и подозирали, че прясното и киселото мляко може да се продава в магазин. 🙂
Когато напишеш нещо по тази тема, ще се радвам да науча повече.

Може ли повече информация за историят на киселото мляко, за спомените от едно време как се е продавало преди индустриализацията, какви са били реакциите от неговото промишлено производство. А и една тема за еволюцията на опаковките на български пазар, ще е безкрайно интересна.

Колекционирам стари от преди 1950 г. наши бирени шишета /от пиво, пивоквасъ, лимонадени, от мин.вода/ с порцеланови тапи с гумичка и метална скоба, релефно върху стъклото отлята търговска марка и емблема от по-рядко срещани търговски марки. За подробности дайте имейл за да изпратя подробности и снимки. Може би ще се учудите но вече притежавам например от бирените марки 16 различни наши марки а от Пивоварно дружество ШуменЪ-Русе 15 раслични отпечатъка. Известни са ми още 7 други марки които издирвам но мисля че съществуват и други за които и не подозирам. Моите коорд. karabulev_sofia@abv.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: