mix

Стар-нов конфликт в

Posted on: 14.08.2008

 

В Парламента на Украйна, Върховната Рада, е внесен проекто-закон за денонсиране на съглашението за пребиваването на черноморския военен флот на територията на Украйна.

Съгласно междуправителствения договор между Руската Федерация и Украйна, корабите на руския черноморски флот трябва да напуснат територията на Украйна към 2017 година. В началото на 2008 г., властите на Украйна нееднократно призоваваха Русия да започнат консултации за реда на изтегляне на руския флот. Те заявяваха, че не настояват за предсрочно изтегляне на руските подразделения, но и да продължат договора нямат намерение. Москва, коментирайки това искане, заяви, че изтеглянето на черноморския флот не е актуално.

Въпроса за статута на черномоския флот, наново беше повдигнат по време на конфликта в Южна Осетия в който взеха участие Русия и Грузия. На 9 август, кораби на черноморския флот се приближиха към брега на Абхазия. Руската страна твърдеше, че корабите имат за задача „да обезпечат безопасност на руските граждани, да подържат руския миротворчески контингент и да спрат евентуални военни доставки на Грузия“. МвнР на Украйна по този повод коментира, че не желае да бъде въвлечена във военни конфликти в които руския черноморски флот взема участие от нейна територия. Предлагат да се сключи договор за правилата за ползване на флота в конфликти, корабите да са под украински флаг, забрана за попълване на флота с нови кораби и редица други ограничени.

Как ще завърши този конфлит, един Бог знае, но не вярвям да е по мирен начин, още повече, Русия няма друта база в Черно море. Имаме 7-8 години да видим, ако някои други фактори не ускорят решаването.

Руски слогани при военни конфликти в последните години:

  • В Чечня-да въстановим конституционния ред.

  • В Южна Осетия и Абхазия-да обеспечим безапасноста на руските граждани.

  • В Украйна?- може би- да въстановим историческата справедливост. Севастопол е бил винаги руски.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,076 hits
Advertisements
%d bloggers like this: