mix

From Russia with hate.

Posted on: 04.08.2008

 

На 6 май т.г. журито на мрежовата премия Webby Awards, която се провежда за дванадесети път, обяви лауреатите.От стотици номинации за категории уебсайтове, реклама, онлайн-видио и мобилни технологии се избират два лауреата. Единия се избира от жюрито, а другия от интернет феновете.

В категорията онлайн – видио се печели от „ From Russia with hate“.

Три месеца по–късно, началото на август т.г. агенция „ Интерфакс“ съобщава, че 73 човека са били убити в Русия от началото на 2008 година и не по малко от 200 души са пострадали в резултат на нападения на почвата на ксенофобия и расова нетърпимост. Най–много убийства има в Москва / 36 убити и 100 пострадали / и Петербург / 16 убити и 25 пострадали /. По националности най-пострадали са-узбеки / 12 загинали/, киргизи / 10 загинали /,таджици / 6 загинали /, азербайджанци / 6 загинали / и руснаци / 5 загинали /

През 2008 органите на милицията е започнала по-активна борба с проявите на ксенофобия и национална нетърпимост, но часта на условните присъди е много висока. По този начин, радикалните националисти чувстват собствената си безнаказаност и на практика ги подтикват към нови престъпления. По данни на правозащитните организации, в Русия се наброяват около 60000 скинхеда.

Преди да вземете решение да пътувате за Москва или Петербург хвърлете един поглед на огледалото 🙂

Advertisements

2 Коментари to "From Russia with hate."

така е – в Русия националистичните настроения са много силни, а както навсякъде, с тях вървят ръка за ръка лумпенизация и насилие.

когато се подготвяше тая година гей-парада в софия, попаднах на някоко форума на националисти и футболни хулигани в България, които обсъждаха как „ще бият педалите“ и си пускаха мотивиращи клипчета за това какво се случва на подобни събитния в Сирбия и Русия. там малобройната и очевидно незаинтересована полиция изобщо не бе в състояние да спре озверелите тълпи с бръснати глави.

доста се бях притеснил за това какво ще стане у нас и как това ще рефлектира въврху имиджа на страната ни и дали няма да започне връщане към самозатваряне и самодостатъчност, изградени върху фалшиво национално самочувствие и фашистки популизъм… но за моя радост, у нас хем лумпенският национализъм явно не е толкова силен, хем полицията си свърши перфектно работата.

Прав си, че лумпенизираният национализъм за сега, няма силна почва у нас и слава богу за слабоста му. Да не забравяме обаче Расате и неговото искане за създаване на отряди за самоотбрана.
Ако има нещо което ме изненадва, това е, че на този народ в продължение на повече от 70 години му е набивано в главата понятията „интернационализъм“ и „братски народи на СССР“ и изведнаж, след 90-та година тръгна по пътя на ненавистта. Това си го обяснявам, че на комунистическата идеология не беше чужд великодържавния шовинизъм, с ясни примери в Русия и Сърбия. Пък и войната в Афганистан и Чечня създаде кохорти от убийци и човеконенавистници.
Малко преди да прочета твоя коментар, четох за писателя Аркади Гайдар, възпитал с книгите си поколения съветски деца и младежи. Оказва се, че е масов убиец, психично болен и алкохолик. А,бе….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: