mix

БСП и пенсионерите.

Posted on: 03.08.2008

 Вчера всички вестници публикуваха съобщение за съвещанието на ВС на БСП по въпросите на възрастните хора. Тези съобщения, в повечето случай са пропити с сарказъм и като червена нишка минава теорията на конспирацията – една година преди изборите да върнем твърдия електорат в редиците на столетницата. Сигурно е така, но се чудя на акъла на някои членове на ВС или по скоро на техните предложения:

– Члена на ВС Вл. Топенчаров предложил 1 октомври да стене официален ден на възрасните хора, нещо което ООН отдавна е направило. За негово утешение, БСП, преди всеки празник, ше излиза с програма за честването му. Предстоят ни нови събори и концерти.

– Да се увеличат пенсионерските клубове. Няма по удобно място да се събира твърдия електорат, да получава някои благинки и да се убеждаваме да гласуваме за определена листа. Демек нещо като агитпункт.

– Станишев се срамувал, че българския пенсионер не пътувал и не ходел на почивки, за разлика от европейския и американския. За това следвало да се погрижат общините – нещо което предварително е обречено на провал.

– И най – невъзможното предложение – на първите етажи на новоизграждащите се жилищни сгради, да се изграждат не магазини, а гарсониери които да отдават на пенсионери, та да не се чувстват откъснати от живота. Боже, тая депутатка явно е решела да доведе старите си родители в София.

Като не ми харесват тези предложения, какво предлагам? Нищо, но знам, че когато човек получава справедливо възнаграждение сам си прави програмата и избира дали да чества определен ден, да си намери приятели и клуб, къде да пътува и кога да почива, а не да се остави на някой друг да му дава тон в живота.

Но едно решение много ми хареса – създаване на малка, пенсионерска, статистическа кошница. С сигурност знам, че някои европейски страни имат такава кошница. Така по-справедливо ще се определя инфлацията, която е съставна част от увеличението на пенсията по швейцарската система, стига съдържанието и да е правилно подбрано. Миналата година, например, пенсията беше увеличена с 7.75 %, а реалната инфлация беше 12.5 %  като  храните скочиха около 20%. През цялото време управляващите говореха за 21 % увеличение. Само тази кошница да не е някой кьор фишек.

И последната новина от Бузлуджа – Станишев виждал със сърцето си България след пет години, като страна която ясно и прозрачно харчи бюджета  си. Без коментарии.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,062 hits
Advertisements
%d bloggers like this: