mix

Конкуренция на Google.

Posted on: 28.07.2008

Компанията, която основаха трима бивши сътрудници на Google, на 27 юли пусна новата търсачка, която се нарича Cuil . Авторите твърдят, че търсачката индексира мрежата по-бързо с по-малко разходи , отколкото Google.

От днес, на главната страница на Cuil се съобщава, че тя търси по повече от 121 милиарда уеб-страници. Това три пъти превишава сегашния обем на търсещия индекс на Google.  Неотдавна, Google съобщи, че знае за съществуването на един трилион уникални уеб-страници. Но времето ще покаже, кой от колко страници индиксира и какво е качеството. 

Пробвах новата търсачка. Резултатите излизат в три колонки. Търсих определена дума и  10-та страница излезе, че думата не е намерена, а на 12-та съобщение от рода, че търсачката е претоварена. Аз разбира се, нe съм специалист по материята компютри, но всеки да влезе в търсачката и да си анализира. Да живее конкуренцията.

Cuil се произнася като cool и произлиза от ирландската дума означаваща знание. Както съобщава TechCrunch, за финансиране на Cuil са предвидени 33 млн. $. Персонала на търсачката е 10-15 човека.

допълнение:Създателите са трима: 1. Том Костело- през 1999 г. създал търсачката Xift, работел в ІВМ. 2. Съпругата му Ана Петерсон- била е архитектор на TeraGoogle, пусната през 2006; ръководител на проекта Google Basе и на ключов компонент в рекламната технология на Google. 3. Ръсел Пауър-технически отговорник на TeraGoogle.

Advertisements
Етикети: ,

7 Коментари to "Конкуренция на Google."

:І Все още ми е рано да кажа каквото и да било. Моите опити да намеря нещо не се увенчаха с успех. Обаче май няма опции за търсене на езици, различни от английския. Специалистите имат тежката дума.

В момента не намира нищо, вероятно защото е претоварена.
Дано да има хляб в нея. Най-важното е, че поне официално не събира личната иформация на потребителите, както прави гугъл.

Вероятно търсачката е претоварена-първи ден в експлотация.
Cuil не води запис на историята на търсенето, не записва ІР-адреса, не съхранява логовете на достъпа.

Все тая дали е първи или втори, не разбира кирилица. Има още леб да ручат, докато стигнат Google.

Маркуч, Гугъла си остава № 1.

Не записва ІР-то ама само за сега.
Мисля, че много бързо ще се научат да го правят. Т.е. ще включат и такава опция!

Нели, не съм сигурен, но законите за сигурност ги задължават да знаят кой какви сайтове е посещавал. В България със сигурност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: