mix

И космонавт да не си.

Posted on: 12.06.2008

 

В края на м.май, след 7 години непрекъсната експлоатация, тоалетната на МКС /международната космическа станция/ аварира и излезе от строя. Това предизвика паника в ръководителите на станцията, тъй като екипажа от трима космонавти трябваше да се завърне на Земята, поради невъзможност да се облекчава при малка и голяма нужда. Добре , че един от космонавтите се е изявил като „полски водопроводчик“ та оправи работата докато Дискавари достави spares’.

Туалетните в МКС значително се различава от „земните“ и „самолетните“. Причините са няколко: безтегловноста и необходимоста да намали обема до минимум на продуктите от жизнедеятелноста на космонавтите.Чинията е снабдена с отвори , през които се изсмукват отходите благодарение на вентилатори, има приспособления за захващане на бедрата, а също така и педали, към които се пристягат стъпалата на космонавта. Освен това специално устройство отделя течноста от въздуха / именно това устройство излезе от строя/ и всичко това се събира в резервоарите за отпадаци. Те, от своя страна, се качват на товарните кораби и изгарат в земната атмосфера. Тук се сещам за озоновите дупки.

През есента туалета на МКС ще бъде подменена с нова, която ще има определени преимущества: екипажа ще се увеличи от 3 на 6 човека и следва да увеличи пропускателната способност, а също така да решава частично проблема с питейната вода.

Един космонавт само за приготвяне на храната и питейна вода използува 6 л. Доставката на орбита на вода за 6 човека е скъпа работа. Част от водата , коята се употребява за пиене се получава от вода, използвана за пране, а също така от потта на членовете на екипажа. С новата тоалетна, урината на екипажа ще се преработва в дистилирана питейна вода- шест степени на пречистване и добавка на йод ще направи течноста пригодна за миене и пиене. Да им е сладко.

Такава тоалетна се произвежда от Русия и на НАСА ще струва 19 млн. $. ХайТек.

 

Advertisements
Етикети: ,

5 Коментари to "И космонавт да не си."

Ти представяш ли си каква паника е настъпила във фирмата, която е разработила и доставила авариралата тоалетна 🙂 На нас ни е смешно, ама кой знае колко директори и инженери са получили инфаркт при новината, че изобретението, за което са им платили милиони нещо не го бива…

Четох, че човек на НАСА е излетял спешно до Москва да вземе рез.част. Совалката вече е била натоварена и се е наложило да разтоварят други две рез. части но тази за кенефа да отпътува. Изглежда товара на совалката се тегли до грамове.

Това доказва още една стародавна максима. Че където и да отиде човекът (при нас нова къща да захване да строи), първо трябва да си направи клозет. После може да мисли за храна и вода.
🙂

Сега като заградят площатката, първата работа е да поставят една или две химически тоалетни

А като си помисля, че едно време исках да стана космонавт… Пфу!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: