mix

Финансова реформа в САЩ.

Posted on: 20.05.2008

Сградата на федералния резерв. 

Стоте дни на Рузвелт.

На 4 март 1933 година, 32-ия президент на САЩ Франклин Делано Рузвелт полага клетва. Това е в разгара на банковия криза. На 5 март 1933 година е предложен пакетот мерки, станали известни като „стоте дни на Рузвелт“ Икономическите мерки били нечувани за САЩ, където съществувала традиция на ненамеса на държавата в икономиката. За да се избегне повторението на „ черните дни „ са приети закони регулиращи пазаря на капитала. От тогава съществува Комисията по ценните книжа и борсите. Освен това, спрени са операциите на всички банки и е обявена програма за срочни мерки за оздравяване на банките и защита на влоговете. Рузвелт въвежда гаранция на частните спестявания, не превишаващи 5000 $ / преизчислени на сегашния курс-100 000 $ /. Приети са закони за труда, определящи минималната часова заплата, и максималната продължителност на работната седмица. Детският труд бил забранен. Собствениците на къщи започнали да получават помощи за погасяване на ипотеката, а на кредиторите било забранено да вземат къщите за дългове. Приет е и закон за социалното обезпечение, заложил основите на задължителното пенсионно осигуряване.

Ще има ли нови сто дни?

Сега в САЩ действат следните финансови регулиращи и контролиращи органи:

  • Управление за контрол на паричното обръщение е създадено през 1863 г. за контрол на изпълнение на законите регулиращи дейноста на търговските банки, регистрирани на федерално ниво.

  • Управление за контрол на спестовните учреждения регистрирани на федерално и щатско ниво.

  • Комисия по ценните книжа и борсите контролира инвестиционните банки, брокерските компании и борсите за ценни книжа.

  • Комисия за срочна борсова търговия осъществява надзор на търговията със суровини, срочни инструменти и валута.

За борба с икономическата криза, САЩ решиха да укрепят вертикалната финансова власт. Министъра на финансиите на САЩ Хенри Полсон обнародва на 31 март тази година план от 218 страници за реформиране на регулиращите финансови органи на страната и предоставяне на големи пълномощия на Федералния Резерв / ФР /,така ,че да отговаря за стабилноста на пазаря в цяло.

Трябва да се отбележи, че ФР по същество излезе извън пределите на своите пълномощия. На първо място, в хода на ипотечната криза тя предостави кредити на небанковите американски учреждения на същите условия, като на банките. На второ място, тя пряко се включи в дейноста на инвестиционните банки-JPMorgan погълна близката до фалит Bear Stearns не без помоща на ФР.

Полсон също така предложи да се оптимизира работата на регулиращите органи на пазаря. По негово мнение, е необходимо да се обединят Комисията по ценните книжа с Комисията за срочна борсова търговия. Това обединение е навреме защото ще отпадне спора кой да регулира пазаря на дериватите-финансови инструменти, способни да функционират като ценни книжа и като срочни инструменти. Предлага се и обединение на Управлението за контрол на паричното обръщение и Управлението за надзор на спестовните учреждения.

Освен това се предлага да се създаде комисия, каято да се заеме с регулирането на ипотечния пазар. Още една комисия ще бъде създадена за надзор на водене на бизнеса на различни компании в САЩ и за тяхната отчетност, а също така за издаване на лицензии.

Трябва да се отбележи, че кандидата за президен от Демократическата партия Барак Обама, в своята избирателна кампания, подържа инициативата за обединение на финансовите ведомства, прекия контрол от страна на ФР и усъвършенстване на системата за правила за сложни финансови инструменти, които се ползват от банките. С две думи и демократи и консерватори подържат най-сериозното предложение за реформи от времето на „ стоте дни на Резвелт „.

Обединение на ведомствата може да стане не само в САЩ, но да получи глобален характер. Както съобщават медиите, Буш и Гордон Браун са се договорили да създадат обща група, която да се заеме с регулирането на международната банкова система и по-специално ролята на рейтинговите агентства и развитие на сътрудничеството межде финансовите регулатори на двете страни.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: