mix

Зелена светлина в тунела.

Posted on: 02.05.2008

От две седмици покупките от нашия супермаркет ги слагат ей в такива торбички. Едва вчера, разгледах маргаритката и надписа. Оказа се, че торбичките са екологични и надписа гласи „разпадат се 100 пъти по бързо“. Има и надпис със срок на ползване на торбичката, също като чели вземаш салам. Днес в супермаркета питам управителя за торбичките, исках да разбера дали са по-скъпи. Горкият не знаеше, че са екологични и цената. Е, има надежда постепенно да не виждаме по дърветата, храстите и зелените площи да висят найлонови кюлоти.

От торбичката и сайта:http://www.degralen.net/

Advertisements

12 Коментари to "Зелена светлина в тунела."

тези дни си мисля, че би било хубаво всякакви торбички да се заплащат, понеже ми писна да ми слагат дори и пакетче дъвка в торбичка и като кажа, че не искам торбичката, да ме гледат като малоумна и да ми я бутат в ръцете, въпреки протестите ми. би било много шик да се завърнат на мода пазарските чанти – мрежички, платнени, кожени и пр. 🙂

В тази насока беше нашия разговор с управителя на супера. От есента те се местят в нова сграда, в съседство.Там възнамеряват да изхвърлят всички видове найлонови торбички и да предлагат платнени срещу заплащане. Сега проучвали и търсели производители.
В моя район има 3-4 големи супермаркета, а те нищо не правят за да спрат продажбите в найлонови пликчета. Ако те направят нещо ще увлекат десетките малки магазинчета.

Около мен тотално, а иначе все по-често чувам „Искате ли торбичка, заплаща се“. Книжните пликове и пазарните мрежички и чанти са спасението – „екологичните пликове, които се разпадат 100 пъти по-бързо“ са само спасение земята да не се покрие с найлон за векове. Ще продължат да си висят найлоновите кюлоти…

Съгласен. Тези торбички, дори и саморазпадащи се ще висят по дърветата поне година, две. Ако има нещо да ме радва, това е, че има някакво движение по въпроса за чистотата на града и природата. Дано.
Вече съм изпратил мейл до заместник кмета по екология, какви мирки се вземат по обещаната мярка за забрана на найлоновите торбички. Чакам отговор след празниците.

Когато излизам специално до магазина се въоръжавам с платнена торба или кошница. Ако знаете колко изумени погледи събирам… хи-хи! Но на мен ми е и по-удобно за носене и по-сигурно. Съжалявам само, че няма откъде да си купя от онези мрежички, които се събираха в детско юмруче като дамси чорап и служеха за прибирането на покупки, направени ей тъй пътьом от работа или при други случайности.

Сега пазарувам с едно сакче. По-млад, винаги имах една мрежичка в чантата. Когато купувах бира, тогава само в стъклени бутилки, носех телена кошничка. С нахлуването на найлоновите торбички, всичко изхвърлихме.

От около година във Франция найлоновите торбички се заплащат; въпреки, че не са скъпи, французите свикнаха да си носят мрежички, кожени и платнени чанти за пазаруване. Мислете ли, че повечето хора в България осъзнават защо се прави това или се дразнят, че пак ще трябва да плащат ?

Мисля си, че около 50% от населението разбират защо не трябва да ползват найлонови торбички. Останалите 50% ще трябва да се научат и разберат, защото,особенно през есента, гледката е безобразна.

На мен ежедневно ми се случва да гледам поле, „цъфнало“ от торбички

Не става въпрос само за замърсяването, а и за производството на всички тези торбички, което източва природните ресурси. А дори и да ги спрат от производство, тези, на които не им прави впечатление мръсотията, ще продължат да замърсяват. Според мен трябва обстойно да се преразгледат учебните планове в училище, а и семейното възпитание, защото е шокиращо по улиците в България. Не казвам, че в западните страни хората са по-чисти, но се отделят много повече средства за чистотата по улиците затова не личи толкова.

имате ли представа кои фирми от Пловдивска област предлагат еко торбички?

Нямам представа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: