mix

Слоновете са се навъдили много.

Posted on: 01.05.2008

 

От 1 май в Южно Африканската Република се спира забраната за регулиране на численоста на популацията на слонове с помоща на обстрел, съобщава АФП. Мораториума действаше повече от 13 години и за това време броя им се е увеличил повече от два пъти- от 8 хиляди на 18 хиляди.

Подържниците на тази мярка подчертават, че слоновете унищожават посевите и реколтата, разрушават постройки, разнасят инфекции между домашните животни, тъй като никакви ограждения не могат да ги спрат. Убийството на слонове, съгласно правителственото решение, следва да се счита като крайна мярка при регулиране на тяхната численост. В Южна Африка обстрела на слоновете става от въртолети, с един изстрел в главата, като се унищожава цялата семейна група в страни от другите животни.

Защитниците на правата на животните рязко критикуват решението за отмяна на мораториума и сравняват предложения метод с геноцид. Те възнамеряват да подадат иск в съда, а също така да убедят туристите да се въздържат от посещение на страната, а запалянковците – от посещение на световното по футбол през 2010 г.

 

 

Advertisements
Етикети: ,

8 Коментари to "Слоновете са се навъдили много."

От вчера, като чета „Колапсът“ на Джаред Даймънд, виждам, че екологията е твърде сложно нещо и „зелените“ активисти в много случаи разглеждат въпросите едностранчиво и нанасят доста вреди на околната среда. От вчера насам не бих подкрепяла безрезервно техни инициативи без да науча повече за проблемите.

Много си права – безрезервната подкрепа на каквато и да е инициатива те прави фанатик. В случая със слоновете, само излагам факта без да вземам страна. Впрочем за падане на мораториума се говори още през 2005 година.

Lyd, цяла книга ли трябваше да прочетеш, за да разбереш тоя очеваден факт? 🙂

Принципно природата си има работещи механизми за постигане на равновесие. Човекът като почне да се намесва в това равновесие, понеже „от него зависи всичко“ винаги нещо се изкривява. Като в България доскоро ревяхме, че мечките били малко, тази зима заревахме, че твърде много се навъдили и пречет на стопаните.
Гледайте отново „Умно село“ но Доньо Донев – той без думи показва човешката същност.

Като чета материали от 2005 год. за пренаселението на слонавете в парка Крюгер в ЮАР, разбирам, че още тогава са предприети някои мерки- контрасептиви, премахване на огражденията на парка с цел семейства да се преселят в съседни държави, насилствено преселение, дори и с хеликоптери и т.н. Явно тези мерки не са помогнали. Слоновете консумират около 170 кг. зелена маса на ден и явно оставят след себеси пустош.

Е, те хората оставят не по-малка пустош след себе си.

Съгласен съм, че пролемът е сложен и разностранен, но да отстрелваме масово животни, щото се били размножавали, видиш ли, и след това да си „измиваме съвестта“ с разните недомислици за Animal Police по Дискавъри… е кофти е.

Знам, че доста хора ще ми наскачат на такива думи, но според мен анти-природозащитниците си имат своя кауза, своя причина и мотивация и гласът им се чува много повече. Щото е по-лесно обясним и близък до ърбан лайфстайла ни.

Един изстрел в главата и избиване на цялата семейна група, встрани от другите животни. Да не гледат другите, и да не остават близки от семейството, слончета и лели разни, за да не тъгуват?

Ебаси хуманното, направо… Както някои постоянно предлагат да излезем с двуцевки срещу уличните кучета.

Но да, всяко нещо има две страни. Лид, наистина прекалено истеричните активисти гледат едностранно. Но едностранно гледат и прекалените анти-активисти.

Единственият хуманитарен начин да се реши този въпрос е създаването на трансгранични резервати между ЮАР, Мозамбик, Зимбабве, Ангола и т.н. Но като знам какви политически противоречия имат тези страни помежду си едва ли това е възможно. Трябва международна намеса + финансиране. Но това са мои фантазии.

Именно, повечето хора гледат доста стеснено на нещата и затова им е лесно да са фанатични. Не си падам по избиването на животни и пр., но вчера, когато до мен се мотаеше огромно бездомно куче, си казах, че кучетата са хищници, и ако бях в гората и попаднех на вълк … Колко хора биха се застъпили за Кумчо Вълчо ако го срещнат насаме в гората? Лесно е да тракаме с клавиатурите.

@Лонганлон – не съм се родила научена и смятам да прочета още много книги 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: