mix

Паркинсон-коефициент на безполезност.

Posted on: 29.04.2008

Това е една от графиките-размер на кабинета и демократичноста на режима.

 

През 50-те години на ХХ век историкът и сатирикът Сирил Норткот Паркинсон формулирал в своите книги и статии редица емпирически наблюдения за организацията на труда и държавното управление, известни като „ законите на Паркинсон „. Най-известен от тях е твърдението: „ всяка работа използва цялото време отпуснато за нея“.

Паркинсон също забелязал, че при увеличение броя на членовете в който и да е комитет /на първо място – кабинета на министрите / пада ефективноста на неговата работа. Когато броя на членовете надхвърли 20, влошава се способноста на комитета да взема решение. Тази граница /някъде между 19 и 22 / Паркинсон я нарекъл коефициент на безполезност.

Сътрудниците на Групата по изучаване на сложни системи към Виенския медицински университет решили да проверят изводите на Паркинсон с голям масив емперически данни. За тази цел те проанализирали данните на 197 правителства към 10.9.2007 година с данните за състоянието на страните управлявани от тях. За оценка на състоянието на страните са използвани четири показателя: 1.индекс за развитие на човешкия потенциал / определя се от ООН, включващ БНП, очакваната продължителност на живота, ниво на неграмотноста и образованието / ; 2. Политическа стабилност /този и следващите показатели се определя от Световната Банка /; 3. демократичност на режима и отчетност пред народа / право на глас и прозрачност на работата на правителството /; 4. ефективност на правителството / качество на формулиране на стратегията и нейното изпълнение /.

Изводът от емпирическото изледване: Ефиктивноста на ръководството на организациите рязко пада ако в състава влизат повече от 20 човека, т.е. Коефициента на безполезност. Същото се отнася и за търсенето на косенсус.

За подробности, специалистите могат да посетят http://arxiv.org/abs/0804.2202 и свалят доклада. За съжаление, в графиките не се вижда къде е България.

Допълнение от 13 май. Ето какво намерих в мрежата:

Законите на Паркинсон на руски език.

Законът на Паркинсон-публикация от сп.Икономист-1958 г. на английски език.

Advertisements

5 Коментари to "Паркинсон-коефициент на безполезност."

Според мен коефициентът на безполезност на управленческите структури на България е доста висок. Може би на едно от най-високите места. За жалост!
Разводняват се отговорностите на министри – значи расте неефективността!

Кенкал, решил съм по празниците да ги търся тези четири кофициента за България в сайтовете на ООН и СБ.

[…] Паркинсон-коефициент на безполезност Публикуван от Георги АнгеловОбщи теми « Статистика от последните две седмици – кредити, жилища, цени svejo_url = „http://ikonomika.org/?p=1337“; svejo_title = ‘Избрано от мрежата’; svejo_skin = ‘standard’; svejo_theme = ‘standard’; svejo_bgcolor = ‘FFFFFF’; Регистрирайте се, за да получавате новите статии от блога по e-mail или RSS Преди година написахме: Данъци и сива икономика Черна гора – 9% плосък данък Здравeопазването се обедини за увеличение на вноската!? […]

Това вероятно обяснява и по-доброто управление на частните компании. Като правило, там важните решения се взимат от малък екип управляващи/собственици.

Екс-министъра на МВР казва че има на щат 63,000 служители.
В предаването на БТВ „сеизмограф“на 28 09 синдикалниялидер на МВР твърди че „НА УЛИЦАТА“ т.е. ПРЯКО ЗАЕТИ В ЗАДАЧИТЕ за които СЪЩЕСТВУВА ведомството са около 20,000 души !!КЪДЕ,питам се къде са останалите ОКОЛО 40,000 – ЗАД БЮРАТА ! Валидни са трети и четвърти закон на Паркинсон-броя на чиновниците НЕ ЗАВИСИ ОТ КОЛИЧЕСТВОТО НА РАБОТАТА и ВСЕКИ ЧИНОВНИК СЪЗДАВА РАБОТА ЗА ДРУГИЯ СРЕЩУ НЕГО. Ники Василев на едно от последните заседания на МС казва че България изхранва 90,000 чиновници. За сравнение АРМИЯТА е около 50,000.Блазя на тая държава !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: