mix

Цариградска кулинария, 1870 г. – ІІ

Posted on: 14.04.2008

 

Румънските агнета, които тая година ще хапнем след Велики пости и по Гергьов ден ме накараха да потърся някоя стара рецепта.Ето една от Цариградската кулинария, 1870 г.

Кебап от долма агне.

Печеница от напълнено агне. След като извадят дробът и търбухът на агнето , турят го в една голяма тенджера целичко, и го го възваряват еднаж, дваж. Карантията и дробът нарязват на ситно и ги оставят. Подир кавардисват в една тава 100 драма чисто масло с малко лук. На дробът турят фастъци и сухо грозде и като захване да ся препича, турят му още ориз, малко дарчин, сол и пипер. Като ги бъркат постоянно, турят му по малко вода от попареното агне. Щом ся поопече реченият дроб, снемат го от огъня, и напълнят с него агнето, и го зашиват с конци. Подире като го полеят с малко лукова вода, турят го в една тепсия и го метат в пеща. Ако агнето е тлъсто, добре, или ако не е, турят в тепсията малко чисто масло.Като ся опече от едната страна, обръщат го и от другата, и подир го ядът, докато е топло. Агнето може да ся напълни и без да ся вари, но да ся попари е по-добре.

 

Коментарии от мен: Не знам как ще бъдат фастъците, но ако лука беше пресен и имаше и пресен джожен, пълнежа щеше да се увкоси.

Advertisements

3 Коментари to "Цариградска кулинария, 1870 г. – ІІ"

Не знам откъде имаш тая „Цариградска кулинария“ / „Цариградска кухня“, но да знаеш, че ще направиш голямо добро на човечеството, ако я пуснеш някъде сканирана или снимана. Като препрочетох предишната публикация по темата, определено намирам, че е едно от ония must have работи. *Мляс*

Маркуч, в коментар към поста „Цариградска кухня“ бя писал, че не притежавам книгата. Рецептите ги вземам от един бележник, където съм залепил изрезки от стари вестници и списание. Ако даде Бог, постепено ще публикувам старите рецепти.

Хм, тоя момент с бележника съм го пропуснал. Както и да е, намирам, че категорията „Цариградски манджи“ става много перспективна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: