mix

Две кончини.

Posted on: 07.02.2008

img-06.jpgНа 4.2. 2008 г., на 77 годишна възраст, в Куба почина знаменития перкусионист на кубински барабани „конга“, наречен „Краля на конгата“ Тата Гуинес.

През 50-те години, в САЩ, той има изпълнения с много известни музиканти като Франк Синатра, Джозефина Бейкър и Дизи Гимпси.Въпреки големия успех, той се завръща в Куба след революцията на Фидел Кастро.

През 2004 година, неговият албум „Lagrimas Negros“/ Черните сълзи/ беше номиниран за наградата Грами.

 

picture991.jpgНа 5.2.2008 година, в Холандия, на 91 годишна възраст почина гурото на трансценденталната медитация / ТМ/ Махариши Махеш Йоги.

Махариши в продължение на четири години създава теорията на ТМ и през 1955 година започва да преподава и спечелва много последователи. През 1959 година представя своето учение в САЩ и през 1965 година в света има вече повече от 10 хиляди учители по ТМ а учениците са повече от един милион.Сега е създаден Свободен Университет Махариши, даващ образование, позволяващо на човек напълно да реализира потенциала на своя мозък и транслира своите лекции в 120 страни на 21 езика.Около 6 млн.души по света практикуват ТМ

Махариши живее в Холандия от 1990 година в Холандия, а преди няколко седмици /18.1. 2008/ се оттегли от изнасяне на лекции.

За популязирането на ТМ, силно влияние оказват някои привърженици на тази практика: Битълс, Ролинг Стоунс, Клинт Истууд, Дейвид Линч, Донован, Майк Лав от Биич Бойс и др. Верно, Битълс с изключение на Джорж Харисън с облекчение се разделят с ТМ а Джон Ленън дори написа песента Sexy Sadie в Белият Албум. Актрисата Мия Фероу в края на 60-те обвини Махариши в сексуални домогвания, с което ТМ можеше да приключи популярноста си, но му се размина.

Неотдавна в България беше на посещение Дейвид Линч и той сподели, че с тридесет години практика на ТМ е намерил в себе си океани от спокойствие.

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: