mix

Почина Боби Фишер.

Posted on: 18.01.2008

bobby_fischer_home_page_3.jpg На 17.1, четвъртък, в Рейкявик, на 64 години почина Боби Фишер-първият американски шахматен шампион. Титлата спечели в шахматен мач с Борис Спаски през 1972 г. Смята се, че този шахматен двубой е бил един от най- интересните и вълнуващи в историята на шахмата. През 1975 година, Фишер отказва да защити титлата си срещу Анатолий Карпов, позовавайки се, че Световната федерация по шахмат не изпълнила неговите условия. След като губи служебно титлата, Б.Фишер не участва в шахматни турнири. Ако не се лъжа, през 1992 г. се състоя мач реванш с Б.Спаски в Белград. Б.Фишер победи и взе лъвския пай от наградния фонд-3.5 млн.щ.долара. Участието му в този мач-реванш и антиамериканските изказвания го лишават от американско гражданство. След големи перипетии, през 2005 получава политическо убежище в Исландия.

Официално не се съобщава за причината на кончината му.

Боби Фишер е играл в България на шахматната олимпиада през 1962 г. на Златните Пясъци. Тогава за първи път се срещна с М.Ботвиник и след продължителна борба, партията завърши наравно.

Advertisements

2 Коментари to "Почина Боби Фишер."

Да, и мен тази новина днес много ме вълнуваше. той е интересна личност, противиречива. помислих си как ли се е чувствал в ислансия през последните години от живота си. там на острова човек не може да остане анонимен, дори и животните си имат имена.

Ако беше приел Сърбия за политическо убежище, вероятно щеше да бъде обграден с балканска топлота и безпардонност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: