mix

Културен елит.

Posted on: 21.12.2007

ballerine.jpgСнобистката социална група „възпитана с опера и високо изкуство“, непризнаваща популярните жанрове и произведения т. е. „културен елит“, не съществува. До този извод са стигнали учените- социолози от Оксфортския университет.

Социолозите сравнили данните от седем страни: Великобритания, Сащ, Чили, Израел, Унгария, Холандия и Франция, за да се провери следната теория: Хората родени в богати или аристократични семейства употребяват само „висока култура“, а родените в по-ниска класа семейства предпочитат „масовата култура“. На практика тази типобаза се оказва недействителна.

По типа на употреба на културата, социолозите разделят хората на четири групи:

1. Инертни. Признават само ТV шоу. Непризнават никакво друго изкуство.

2. Злояди. Признават киното /но не театъра/, леката музика и ТV. Непризнават балет, класическа музика, театър, изобразително изкуство. В тази група обикновенно влизат 75% от населението.

3. Всеядни. Признават всяко изкуство от опера, Led Zeppelin, до изложба на китайските теракотови войни.  Няма изкуство което да не признават.

4. Избороядни. Признават големите изложби, разна музика, кино,театър и ТV. Не признават модерното изкуство.

За да няма объркване, социолозите въвели и две категории – „класа“ и “ статус“. Например Неработещ аристократ има класа но няма статут; Амбициозните и способни профисионалисти но но не от „сой“ имат статут, но нямат класа. Оказало се, че категорията „статус“ има най-силно влияние на модела на употреба на културата, а  категорията „класа“ практически не.

В групите инертни и злояди имат присъствие всички социални групи, а най-активните потребители на култура с тези със „статус“

Аз си мисля, че ако бяха включили в изследването и някои други страни, в т.ч България, вероятно ще се появи още една група потребители на култура-тази на чалгоядците.

Аз в коя група съм? По- скоро в избороядните и харесващ съвременното изкуство, със силно  ограничение при избора. Въпрос на възраст. На 20 години бях всеяден.

Advertisements

9 Коментари to "Културен елит."

по-скоро съм към четвъртата група, с условието, че не знам какво се има пред вид под „големи изложби“. модерното изобразително изкуство не го признавам за изкуство изобщо, но модерните танцови „пърформанси“ и музика – да.

Голяма изложба това са генералните- Тутанкамон, Тракийски златни съкровища, Соц. изкуство, китайско изкуство и т.н. Модерното изобразително изкуство, повече от сугурен съм, че го харесваш ако се върнеш през целия ХХ век-там е то.

нищо от изброените не би ми харесало. колкото до „модерното“, изповядвам възгледите на Гьоте 🙂 и нищо след него не ми допада

Много интересно. Клоня към избороядни, но да речем че с приятелите ми сме все всеядни… Трябва да има изследване и за възрастовите групи – хората менят навиците си с времето.

С одъртяването избора става все по-прецизен и ограничен.

Според мен изследването е сбъркано генерално още в “предпочитат”, “употребяват”, “признават”. Не зная как са били формулирани въпросите, но в изложението явно се чувства обвързването на личния вкус с обществени връзки – статус, мода, снобизъм и т.н.
Затова нашата група 😉 я няма, драги колега. Ние, одъртялите, не се интересуваме от категорията на изкуството (от модата още по-малко), а от това дали ни гъделичка под лъжичката. И затова можем да “признаваме” едновременно “Черней, горо” и фугите на Бах… 🙂

Възможно ли е да предоставите източника на тази информация и ако е от интернет – линк към статията.

Благодаря предварително.

Благодаря.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: