mix

Четиво за учители и родители.

Posted on: 24.11.2007

gen-thumbail.jpgФренската писателка Анна Гавалда е добре позната у нас с романите си “ Искам някъде някой да ме чака „, “ Обичам я “ и “ Заедно „. Родена е 1970 г., завършва френска литература в Сорбоната, става учителка по френски език и литература и писателка. Мотото на нейните романи “ никой не може да живее, без общуване….това, което пречи на хората да бъдат заедно, е тяхната глупост, а не различията им“.

Неодавна, попаднах на нейно интервю и на един от въпросите, тя обяснява защо е написала романа “ 35 килограма нежност „: “ Когато бях учителка по френски език, имах един много слаб ученик. Аз се отнасях към него с презрение. Но един ден, той донесе в училището модел на кораба “ Титаник „, които той самия го е направил. Това беше потресяващ макет, навярно, били са необходими хиляда часа работа. Аз за първи път видях в неговите очи гордост за това, което е направил. Помолих го да донесе всички свои работи, и ние направихме голяма изложба в училището. Така най – слабият ученик стана най-популярния.

Тази книга написах в негова чест и в чест на тези деца, чийто талант в училище минава незабелязан. Ако вие сте поет, то в училището никой няма да забележи. На такива деца книгата ще даде сили да не бъдат сломени. А възрастните – да проявяват по- голямо внимание към всички деца.“

Чакам с нетърпени превода на книгата. Дали пък, дкато чакаме, да не обърнем по-голямо внимание на талантите на нашите ученици, деца и внуци?

Advertisements

5 Коментари to "Четиво за учители и родители."

МНого интересно, заинтигува ме. отивам в гугъл да търся повече инфо за писателката.

Не само доката чакаме превода да излезе, а непрекъснато трябва да търсим талантите на децата си. Друг е въпросът дали можем да гивидим. Ако ни липсват сетива, какво правят децата?
И на мен ще ми бъде интересно да прочета книгата и.

Зарибих се. Мисля, че следващата книга, която ще си купя ще е някоя от вече издадените у нас и може би ще е тази с разказите(“Искам някой някъде да ме чака…” ). Обикновено, когато искам да експериментирам с непознат автор си избирам книга по корицата и по заглавието. Понякога попаденията са доста добри. Но сега имам предварително инфо 🙂

От блога на longanlon лека-полека стигнах и дотук…

…и не се сдържах да не дам един линк. В събота, като част от Коледния панаир на книгата, ще представяме младите автори на първия български колективен роман „Монетата“. Тук има подробности за събитието – ако ви е интересно, заповядайте! Тия момчета и момичета от Казанлък са прекрасен пример какво се получава, когато някой им обърне внимание.

Здравейте,

безспорно писателката е талантлива и има уникален и вълнуващ стил. Случайно прочетох няколко страници от романа „35 килограма надежда“ и найстина е увлекателен и забавен. Дори в един момент се смях с глас!
Ако го намеря в оригинал бих се наела със задачата да го преведа на български. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: