mix

Китай.

Posted on: 06.11.2007

ch-map.gifТози път влизам в Китай от Хонг Конг. Най-близкият град Шенчжен е само на 35 км. Разтоянието го вземаме с влак и безкупейни вагони. След по-малко от час вече сме в града. Това е първата специална икономическа зона създадена от Денг Сяопинг през 1979 година и образец за капитализъм в социализъм с китайски характер. Чуждестранните инвестиции над 30 милиарда долара са превърнали малкото рибарско – селскостопанско градче в страхотен мегаполис. Няма бранд, известен на мен, който да не вдигнал 10 – 20 етажен билдинг.Тук му е мястото да кажа, че бранда „България“ също присъства. Преди няколко месеца, шефмонтажният пусна в експроатация една една технологична линия за бутилиране на бира в бутилка 0.640 литра с капацитет  18000 бут./час. Сега на обекта има един техник за наблюдение на работата на линията. Срещам се с него и с ръководството на завода.
Хотелът, в който съм настанен, е супер. Има няколко ресторанта, но аз предпочитам този с шведска маса. Плащаш около 7 долара и каквото душа ти сака. А разнообразието на храна е невъобразимо. Моите предпочитания са към “ фрути дел маре „. Сутрин, шведската маса е безплатна.

Най – силно впечетление ми направи посещението на, ще го нарека шенчженския парк „Етъра“. На една огромна площ, всяка провинция и автономна област е изградила малко селище, което отразява архитектурния облик на района. Тук можеш да се запознаеш с фолклорните песни, танци, обичай, сувенири и т. н. на 56 народности. В площа, където се представяше провинция Урумчи, една сграда силно ми заприлича на стара пловдивска къща. Разглеждайки по – късно картата, установих, че провинцията обхваща Алтайските планини и граничи с Казахстан, Руската федерация и Монголия т. е. района от където са тръгнали прабългарите към Европа.

Китайците ми казаха, че кметството ще закупи първия и последен съветски самолетоносач „Минск „, който ще бъде акостиран в шенчженския залив и превърнат в атракция.

Нощният живот в Женчжен е малко по- различен от другите провинции, поне така твърдят българи живяли дълго в Китай. Още първата вечер, след като хапнахме в хотела “ на шведската маса“, около 10 часа вечерта, китайците предложиха да потанцуваме. Оказа се, че ще стане на ХХ етаж на хотела. Излизаме от асансьора, а  в фоаето  не по-малко от 50 момичета. Виждайки 5 самотни мъже /3 китайци и 2 българи/ бяхме моментално заобиколени. След кратък диалог, единия от китайците посочи 5 момичета. Всички останали се оттеглиха, а ние вече хванати под ръка от избраните момичета влязохме вътре. Дискотека като всяка дискотека. Бързо ни настаняват на някаква маса и нашите китайци я отрупват с уиски, лед, разни ядки, безалкохолни напитки и какво ли не.След два часа бясно танцуване, китайците ни поканиха да ставаме. Вървиме след тях и влизаме в някаква стая, стая за кареоки.Сядаме на някакви отомански мендерлици, малки масички,които наново са натрупани. Започна едно пеене на китайски песни – от картинките разбирам, че всичките са свързани с героичната им борба. Във втората част пуснаха руски песни. На мен се падна честа да изпълня “ Подмосковние вечера“. В ранните часове на дена, слизаме пред хотела, китайците настаняват момичетата в таксита, те ни удрят по една вендуза по бузите и сбогом. Момичетата са нещо като “ китайски гейши“, нещо като компаньонки но със строги правила на поведение и са от бедните провинции на Китай, като Съчуан. 

Пътуваме с кола за Кантон, столицата на тази провинция. Разстоянието е от около 150 км. и имам чувството, че градовете са се разраснали така, че в действителност са един град. В Кантон, няма начин да не пробваме, прочутата кантонска кухня, една от четирите основни кухни на китайската кулинария.

От Кантон хващам самолета за Пекин. Там съм видял почти всичко интересно – дворци, палати, паркове, великата китайска стена, пещерата където е открит китайския хомо сапиес и т. н. Впрочем, това е моето последно посещение в Китай – търговията на комплектни предприятия умря.

Накрая да не забравя да спомена какво са направили нашите инженерингови организации в Китай:

Стокообменът-по клиринг.Валута на клиринга-швейцарски франкове.
-Проектиране и доставка на оборудване за 30 бр. мини ВЕЦ всеки по 2 MW- изп. през 60 години.
-Проектиране, доставка на оборудване и шефмонтаж на оранжерия 15 декара.-изп. 80 -те год.
-Проектиране, доставка на оборудване и шефмонтаж на 49 бр.Технологични линии за бутилиране на бира с капацитет 8000 бут/час и 18000 бут./час при обем на бутилката 0.640 литра.-изп. 80-те год.
-Проектиране, доставка на оборудване и шефмонтаж на фабрика за производство на газирана водаи бутилиране с капацитет 24 000 бут./час. Обем на бутилката 0.640 л.-изп. 80-те год.
-В края на 80-те год. бяха създадени две смесени дружества за производство на ябълков сок и концентрат и за производство на кисело мляко и млечни продукти.Оборудването беше доставено от България. Тези дружества, в средата на 90-те години, фалираха поради некомпетентност да се ръководи едно предприятие в конкурентна среда.   

Advertisements

2 Коментари to "Китай."

Китай впечатлява тотално! Ще се радвам да прочета и за по-недоразвитите райони и времена, защото а з видях само най-напредналата подреден а и богата част.

Браво бе, тъпак (или по твоему-тАпак), курвите да не са за танци?! За жълтите е ясно, но и ти ли си без пишка???

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: