mix

Софийската минерална баня.

Posted on: 02.11.2007

turkish-bath-ingres.jpgПрочутата картина на френския художник Енгър „Турска баня“ / 1862 /, сега в Лувъра, е рисувана под влияние на описанието на Мери Монтегю. Енгър преписвал в бележника си няколко пасажа  от писмата и от френския превод, издаден 1805 г. Енгър е познат, а коя е Мери Уъртли Монтегю /1689 – 1762 /?  Англичанка, представителка на висшата аристокрация, еманципирана и образована, напредничава представителка на Просвещението и най- известната преставителка на епистоларната литература на ХVІІІ век.  През 1716 съпругът и е назначен за посланик на Англия в Цариград и тя го последва по маршрута Виена – Белград – Ниш – София -Пловдив – Одрин – Цариград. В серията писма, описващи това пътешествие, тя описва впечетленията от видяното в България. Ето и писмато описващо София и софийската минерална баня. Откъсът на текста го предавам от книгата “ Балканите през погледа на две английски пътешественички от ХVІІІ век “ изд. Отечествен Фронт, София, 1979. Предговор, подбор, превод от английски и бележки от Мария Кисилинчева. 

До леди….

                                    Адрианопол, 1 април 1717 г.

„….Няма да Ви безпокоя с описание на досадното ни пътуване, но не трябва да пропусна забележителните неща, които видях в София – един от най – красивите градове в Турската империя и прочут с топлите си бани, посещавани както за развлечение, така и за лечение. Останах тук един ден с цел да ги видя……

Отидох до банята към 10 часа с една от тези каруци. Вече беше пълно с жени. Банята е построена от от камък с формата на купол, с прозорци само на покрива, които пропускат достатъчно светлина. Има пет такива куполи, свързани заедно, като най – външният е най – малък и служи само за предверие, където стои вратарката. Благородните дами обикновено дават на тази жена пари на стойност една крона  или 10 шилинга. Аз също не забравих тази церимония. Следващото помещение е много голямо, настлано е с мрамор и наоколо са издигнати две мраморни пейки една над друга. В това помещение има четири чешми със студена вода, течаща в мраморни мивки, а от там стичаща се по пода в малки улеи, направени за тази цел, които отвеждат водата в следващото помещение, малко по-малко от първото, със същия вид мраморни пейки, но толкова горещо от серните пари, че е невъзможно да се стои в него с дрехи. Другите две засводени помещения са горещите бани, в едното от тях има кранове за студена вода, с които къпещите се могат да нагласят топлината на водата според желанието си.

Аз бях в пътническо облекло, т. е. костюмът ми по езда, и сигурно им се струвах твърде особена….Мисля, че в банята имаше всичко двеста жени…. На първите пейки, послани с възглавници и богати килими, седят дамите, а на вторите – зад тях робините им, но без всякакво отличие за сана им в облеклото: всички бяха в естествеено състояние, т. е. на обикновен английски – съвършено голи, без да прикриват някоя прелест или недостатък. не бях виждала толкова много голи жени в различни положения: едни разговарят, други работят, трети пият кафе или шербет, докато повечето лежат небрежно върху възглавниците си, а робините им /обикновено хубави момичета на 17 – 18 години / сплитат косите им по различни начини.

С две думи това е женско кафене, където се разказват всякакви градски новини, измислят се сплетни и т. н. Жените си позволяват това развлечение обикновено веднаж седмично и стоят в банята най – малко четири или пет часа.“

Ето какво пише М. М. по- нататък за една друга забележителност на София:…“бързах да видя развалините  на Юстинияновата черква  / църквата Св. София /, която не ми предостави такава приятна гледка, каквато напуснах, тъй като представляваше купчина от камъни.“

П. П. Явно Чърчил не е чел това писмо, иначе не би произнесъл крилатата фраза за българите, къпането на шест месеца и честитенето.

Добавено: Открих стара снимка на банята от 1887 г.

image.jpgЩракни и уголеми.

Advertisements

6 Коментари to "Софийската минерална баня."

Хм, интересно четиво. Мислех, че св. София е изоставена като джамия някъде средата на 19 век.

Малко извън темата: вашият блог е класиран на 88 място в Топ 100 на българските блогове ( http://www.alabala.org/251.html )

🙂 хубава новина

@ Станков. Знам, че е била джамия, но някакво земетресение е съборило минаретата. Едни казват в средата на 19 век, други по рано. Ето, че този пътепис говори за камара развалени през 1717 г. Пък и екскурзовода и кой знае какво и е показал.
Като гледам църквата с противопожарна кула на снимка от 1879 г. съвсем не ми прилича да е руина.
@ Мария. Благодаря.

За какви робини става дума? По това време не е имало робство в Османската империя.

Робини е имало винаги. В харемите, от четвъртата жена нагоре е била робиня, нещо което го разрешава Корана.
Ще дам пример. През 70-те години на ХХ век, в Египет, покрай Нил и напоителните канали, в землянки, като партизани, живеят многоброини семейства. Минава покрай тях богат чужденец, разговаря с бащата и си удрят ръцете за сключена сделка.Чужденеца купува някое момиче на 14-16 години за „домашна памощничка“. Няма робство?
Авторката се води за голям познавач на Турция по това време. Какво е разбирала под понятието „робини“ само тя си знае. Да отбележа, че писмата и са пропити от феминизма на просвещението.

xm.. znachi stava vupros za minerlni Bani okolo…ili da rechem “ V Sofiq“
ami uvjaemi kakvi sa tiq pulni gluposti – kude sami nerlnite bani vsushtnst.. kakvi sa tiq hoteli i gluposti .. sushtnosta na samata mineralna voda lupsva…. „Vie Intelegentnite shte kagite – ami vse edno v Muzikalno predavane da se govori za Banici i kolko eftino i kakva e cenata na banicata“ ….
nqma da komentiram poveche poneje shte zapochna da obijda bulgarite kato takiva…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: