mix

Цариградска кухня-1870 г.

Posted on: 06.09.2007

Таук кебап.

Кокоша печенина. Като очистят кокошката добре, турят й сол, пипер и дарчин* и я оставят да предстои няколко часа. Подире, набождат я цялата на един шиш и я пекат на умерен огън. Като захване да кипи маста й, посипват я с малко чисто брашно и пак я въртят, докато се препече. Прави се същото 3-4 пъти и тогаз я обвиват с един или два табака хартия** за прозорците, които завързват с конци и оттам насетне  я пекат още половин час. Подире изваждат книгата, турят я в един съд и по – добре е да ся яде до дето не е истинала.

*дарчин /турска  от персийски dar = дърво + cin =китайски/ = канела

** може фолио

п.п.Рецептата е взета от „Готварска книга- наставления за всякаквы гостбы споредъ както гы правятъ въ Цариградъ“ издадена 1870 г в Цариград. Събрал рецептите – Петко Рачов Славейков.

Advertisements

6 Коментари to "Цариградска кухня-1870 г."

потекоха ми лигите чак :-), ама че вкусно!

Славейков има много такива вкуснотии. Например, шопската му салата няма нищо с известната днес салата със същото име. Доколкото си спомням в нея имаше зеле, чесън, ама останалите съставки ми се губят 🙂

Тъй, тъй – вкусотия! Няколко изречения само, а безкрайно по-образно и разбираемо обяснение от в разните там съвременни кулинарни рецептурници… 😉

– Трябва да е вкусно, но кокошката да е отгледана в домашни условия, да се заколи, попари, оскуби и по рецептата по-нататък.П0-финната перушина се суши и се употребява за пълнеж на възглавници.
-Дадох тази рецепта заради сочния стар език. Имах книгата на ксерокопие, но я дадох на един приятел, който почина и не вървеше да си търся книгата. Сега ползвам стари изрезки от вестници и списания.

Страхотно! Публикувай още!!

Звучи доста интересно. Предполагам, че в селски двор с домашна кокошка ще се получи почти като в Цариград.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: