mix

Предтеча и Кръстител Йоан.

Posted on: 29.08.2007

01_07_sv_joanpredtecha-worked-on.jpgПочитайки св.Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на на неговата памет няколко дни в годината.На 24 юли, тя тържествено празнува рождението на този предвестник на Спасителя; прославя го на другия ден след празника Богоявление; а на 29 август възпоменава неговата смърт и в знак на участие в страданията му е наредила този ден пост.

Йоан Кръстител е роден ок.7 г. пр.Хр. в семейството на възрастни родители-свещеника Захария и съпругата му Елисавета- той израства в Юдейската пустиня, където на възраст около 30 г. е призован да бъде пророк. Йоан Кръстител бързо придобива широка известност като проповедник, призоваващ към общо покаяние на народа.Хората се тълпят да го чуят и много от тях са кръстени в водите на р.Йордан. Кръщава и Исус Христос, Когото Йоан разпознава като „Оня, Който има да дойде“. По – късно  Ирод Антипа го затваря в крепост като водач на опасно движение и позволил си да осъди втория брак на Ирод с Иродиада -бившата жена на неговия брат Филип, който е жив.Няколко месеца по късно Йоан Кръстител е обезглавен.

В Новия Завет Йоан е представен като предвестник /предтеча/ на Христос.Според Исусовата оценка той е обещания пророк Илия, последен най – велик от пророците.

В народните поверия, този ден се нарича: Секновение, Иван Обсечен, Св. Иван с отсечената глава, Иван Коприван. Според народните представи един от най-тежките и лоши дни на през годината, тъй като на този ден юдейте отсекли главата на Йоан Кръстител и я хвърлили в копривата /дренките/. Поради невинно пролятата кръв на светеца на този ден народната традиция забранява да се ядат червени плодове и зеленчуци и да се пие червено вино. Не се работи нищо против порязване и рани. Според поверието на този ден змиите, змейовете и самодивите се крият в своите леговища на край света. Настъпва края на лятото и народната поговорка гласи, че “ денят и ноща се отсичат“ т.е стават равни по времетраене.Водата в реките и изворите започва да изтива и става неподходяща за къпане.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: