mix

Детски играчки.

Posted on: 24.08.2007

Децата са петимни да влязат в Мак Доналд и получат детско меню . Те не се интерисуват от храната, а от избора на шарена и лъскава играчка.На тях имаше надпис Made in China изместен напоследък от Made in Vietnam.За тези играчки имам отвратителен спомен за който искам да разкажа.

През 1993 г. бях в гр.Шензен/Shenzhen/,най- близкия китайски град до Хонг Конг . В този район е основана първата „специална икономическа зона“ в края на 70 години от Денг Сяопинг  известен като експеримента „капитализъм в социализъм с китайска характеристика“.Чуждестранните инвестициите , в размер на 30 милиарда долара, са направила града мегаполис.Нашите бизнес партньори,незнам защо, бяха включили в програмата и посещение на предприятие за производство на играчки за Мак Доналд. Сградата – стара и очукана от времето. На път за срещата с директора, ни показаха няколко цеха. В един от тях играчките се боядисваха ръчно. Миризмата беше нетърпима и очите сълзяха.Пейнтърите бяха на детска възраст, около 14-15 години. Ебаси иронията-тровят децата за да правят играчки за деца. Сигурно и във Виетнам използват дечица за тая работа.

Когато поръчвам детско меню за моите внуци,винаги се сещам за децата в тоя цех и чувствам миризмата на анилин.

п.п. Не отдавна, американска фирма върна на Китай играчки за милиони долари, поради употреба на бои с високо съдържание на олово. У нас някой проверява ли играчките?

Advertisements

7 Коментари to "Детски играчки."

Едва ли ги проверява някой от българска, освен Макдоналдци сами да си контролират еднакво нещата във всичките си заведения по света.

В блога на Сашо Карчински той е описал как МакДоналдс използват именно децата, за да привличат към гадната си храна:

http://akartchinski79.blogspot.com/2005/08/blog-post_27.html

А за историята с децата няма какво да кажа – само благодаря, че разказа.

Много поучтелна история! Такива неща трябва да се разказват и на децата, за да знаят какво ядат и с какво си играят. Имаме в съседен град фабрика на „Haribo“ за гумени мечета и подобни гадости. Също са ми трън в очите.

Водиш децата да ядат в макдоналдс???? Поне малко за здравето им не си ли загрижен?

Longanlon, май нямаш деца и не знаеш, че ходенето в Мак Доналдс е неизбежно. 🙂 И аз гледам да го избягвам колкото се може повече, но понякога се налага да сбъднеш едно жерание и то може да бъде и нездравословно. Иначе, мога да те успокоя – те децата често изобщо не ядат храната, искат само играчката. Хм, поне моят син не ги обича хамбургерите и картофките, това ме успокоява.

300 000 стоки менте от Китай задържани в Рим

29.08.2007
Над 300 000 дрехи и играчки менте от Китай са задържани от италианските митничари на летище Фиумичино в Рим. Това съобщи агенция Теленюз.

Дрехите, модни аксесоари и други играчки, някои от които произведени с опасни за здравето материали, са били предназначени за Италия и съседните държави. Общата им стойност надхвърля 2 милиона евро. При операцията е задържан и италиански посредник. /АФП
БГНЕС

Аз подозирам, че Мак Доналд не купува директно играчките от Китай или Виетнам или от където и да е, а от специализирани фирни. Вероятно, тези играчки се проверяват за безопасно използване от деца. Тук, обаче, случая има морален аспект- след като е бранд, храни ежедневно милиони души следва всеки продукт продаван от фирмата да се проверява за качество, безопасност , т.н включително спазването на човешките права от доставчиците. Тук следва да се спомене и практиката на масово използване на затворническия труд , на криминали и политически противници, при производството на много артикули.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: