mix

Ипотечна криза.

Posted on: 18.08.2007

Ипотечна криза= когато взелите ипотечни кредити не могат да си плащат редовните вноски, поради което, банки и ипотечни къщи могат да фалират. Държателите на акции изпитват безпокойство от финансова криза и започват да си продават акциите. По -високо предлагане, по- ниски цени което води до спадане на борсовите индекси. Получили пари от продажбата на акции,бившите държатели искат да ги вложат в нешо сигурно, а няма нищо по сигурно от американските държавни ценни книжа, с по-ниска печалба ,но сигурна. За да купят тези книжа следва да имат us dollars. Започва масово купуване на долари а това води до увеличаване курса на долара към другите валути. 

Ипотечните кризи зреят с години. Ето един пример с Великобритания: всеки пети пенсионер има още задължения по ипотечните кредити, а средната задлъжнялост на всеки един от тях възлиза на 38.000 анг.лири =77.000 щ.дол.

Съвокупния дълг на пенсионерите по ипотечни и други кредити възлиза на 57 милиарда анг. лири.

Кризата на пазаря на жилища в Великобритания достигна своя връх. Сега, да се купи собствен дом, трябва да се платят 7 годишни заплати.Размерът на ежемесечните плащания достига до 75% от средната заплата след плащане на данъците.

Правителството на Великобритания има програма към 2020 г. да се постраят 3 млн. нови домове.Територията за жилищно строителство  стига за 1 млн. дома, а ако стане максимално сгъстяване до 2 млн. дома и вероятно ще се наложи да се използват т.н. Green Belt Land.Това е земята около градовете, в това число паркове и градини. Там строителството е ограничено или забранено, а за съхранение на тези зони водят борба екологическите организации.

Дали пък, нашите чиновници от Екоминистерството могат да окажат техническа помощ на правителството на Великобритания в насока,майната  им на защитените територии?

България ще бъде ли засегната от ипотечната криза? Едва ли,тъй като сме на осми коловоз на на гарата наречена световна икономика. Ще има ли ипотечна криза в България? Ще има, но един бог знае кога.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: