mix

Пенсионерско-3.

Posted on: 02.08.2007

Не бих искал да обсъждам проблемите на пенсионерите защото съм заинтересована страна. Но след съвещанието, както би казал Остап Бендер, на „малкия Совнарком„* и взетото решение за плосък данък и увеличаване на пенсиите с 10%, много приказки се изговориха. Р.Овч. ми скри очилата,като по Канала на 31.7 отсече- увеличаваме пенсиите с 21 %. Тук се сетих за сакралната дума на проф. Вучков: „А бе,аланкоолу защо не вземеш лист и молив и да си направиш хасапа преди да говориш пред хората.“ А сметката е проста:

-Вземаме пенсия от 100 лв. за улесняване. Увеличението за един месец = 10 лв. или за 6 мес. / от 1.07 до 31.12 / пенсионера ще получи 60 лв.

-От 1.10 ново увеличение с 10%, кото увеличението за един месец= 11 лв. или за 3 мес./ от 1.10 до 31.12/ пенсионера ще получи 33  лв.

-Или общо пенсионера ще получи 93 лв.Като разделим 93:12= 7.75 лв. т.е пенсионера ще получи ежемесечно увеличение през 2007 г. в размер на 7.75 лв. или 7.75%.

– Защо двете увеличения на пенсията ги разпределям за цялата година? Ами защото, когато НС приемаше бюджета за 2007 г. предвидиха 8 % увеличение, а съгласно Социалния Кодекс това трябвяше да стане от 1.1.2007 г. Е после , измениха Кодекса като поставиха 1.07.2007  за дата на уеличението. От това започнаха пенсионерските вълнения.

-По въпроса за инфлацията. Тук няма да говоря, че увеличението на пенсиите вече е изядено от инфлацията. Неотдавна четох, че в Франция има създадена кошница от стоки и услуги за пенсионерите по която изчисляват годишната инфлация. Това ще стане вероятно в България, когато моите внуци станат пенсионери.

* совнарком= съвет на народните комисари= правителството на СССР през 20-те и 30-те години.

Advertisements

1 Response to "Пенсионерско-3."

Има наистина във Франция подобно нещо… и в много други държави западно от нас има. Те затова се принудиха да се отворят за толкова емигранти и сега приличат на африкански или арабски републики – щото застаряващото им и с нисък прираст население не можеше да вече да плаща щедрите социални програми на правителството. Казано с прости думи – нямаше кой да работи, за да плаща за големите пенсии на многото пенсионери…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: