mix

Ябълки.

Posted on: 13.07.2007

270px-fuji_apple.jpg1979 г. Багдад. Участваме в търг и три нощи не сме спали за да предадем тръжните документи в срок. Успяхме . На следващия ден, вече отспали ни предлагат да видим райската градина описана в Библията. Остават три дни до обратния полет до София. Качваме се в колата и отпрашваме към градчето Курна , където реките Тигър и Ефрат се събират и оттам общата река се нарича Шатл ал Араб, който се влива в Персийския залив. По това време в Ирак беше светотарство да наречеш Арабския залив Персийски. Пътувайки, започнахме да си спомняме изографисания рай на входа на черквата на Рилския манастир-четириъгълник с градини , обграден с високи дувари и в единия край влизат/ излизат/ четири реки-Фисон, Гихон,Тигър и Ефрат , а от другия край излиза / влиза/ само една река /не е споменато името в Библията/. Пристигаме.Където се вливат Тигър и Ефрат и започва Шатл алАраб има малък ресторант и до едно, на пръв поглед, старо усукано дърво плоча информираща ни, че тук е била Едемската градина. Романтично, когато човек си представи, че тук е била създадена жената от реброто Адамово, тук Адам и жена му са ходили голи без да се срамуват, тук са вкусали от ябълката на познанието за доброто и злото подмамени от змията, тук са си сложили смокиновите листа отпред срамувайки се от голотата си и от тук са били изгонени с господното проклятие -жената да ражда в мъки а мъжа с пот на лицето си да яде хляба си, докле се върне в земята и се превърне в пръст. Добре, че Адам не е похапнал от дървото на живота, та да живее и се мъчи вечно.

Вече беше м. Октомври, но жаркото слънце, мръсотията и орляците мухи ме разочароваха от Райската градина. Връщайки се в България, започнах усърдно да чета Библията, книга първа моисеева, гл. 2 и 3 и получих ново разочерование- Адам и жена му / става Ева след изгонването от рая/ просто не са яли ябълка а някакъв неопределен плод, приятен за очите и многожелан./Битие 3:6/. А толкова много стари майстори на четката ни внушават, че ябълката е плода на познанието.

Остава и легендата за “ ябълката на раздора“ да не е вярна т.е да не съществува хубавата Елена, а Нютон да не е бил удрян по главата от падаща ябълка. Глупости. Елена е съществувала и е била много по- красива от колкото е показват по филмите, Нютон е бил нееднократно удрян по главата от падащи ябълки и хубаво , че Волтер е запечатал този миг, а юнака що пазил златната ябълка е убил змея. Има легенди на които трябва да вярваме. Какво е реалния живот без легенди?

Advertisements

1 Response to "Ябълки."

🙂 Много интересно! Интересно как изглежда днес това място. Ако някой от четящите този блог наскоро е посещавал райската градина, нека да разкаже.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: