mix

Детски игри през 40-те години.

Posted on: 11.07.2007

Сега, като гледам, моите внуци са задоволени и презадоволени с играчки. Нещо повече, забелязвам, че вълненията от получаване на играчка или книга като подарък не са така емоционални. Има пренасищане.Това ме кара да разкажа за някои от нашите игри, играчки и хобита през 40 години, на примери от Варна и спомени. Много от тези игри са забравени.

– Първите играчки, за които имам спомен, са изстребител, бомбардировач, танк, оловени войници и пумпал,който свиреше като при въздушна тревога. Играчките , сигурно   правени в Германия, бяха ламаринени и носеха знаците на Вермахта. Бяха изключително красиви. Предполагам, че сега могат да се видят само в колекционерски сбирки.

– Футбол. За кожена топка с плондер можехме само да мечтаем. Затова ходехме в текстилната ф-ка „Хр.Ботев“ и все се намираше някой да ни даде памук и конци. Правехме кълбета с размери около 18 см, след което  шиехме отделни парцалчета. Тези топки издържаха по 5-6 игри , след което следваха същите операции. От тук и умението ми да шия.

– Челик. Игра- един срещу всички. Атрибути-тояга с диаметър 4-5 см и дължина около 50-60 см. и чилик 1-2 см. х 15-16 см. Играещият застава да някой стълб, подхвърля челика и с замах го удря с тоягата. Челика лети около 30-40 крачки. Там са застанали 4-5 човека и всеки се стреми да го хване. Успеят ли,играещия изгаря. Ако не успеят, следва хвърляне на челика  обратно с цел да се удари  стълба. Играещият пази стълба с тоягата и се стреми да удари челика. Удари ли го,  броят се крачките от стълба до мястото на падането му. Броят на крачките са точките които получава играещия.Пропусне ли да удари, а челика чукне стълба ,играещия изгаря. Балкански бейзбол. Има и други видове челик. Опасна игра за очите на децата.

– Топчета. По това време им викахме „лимки“, може би, защото служеха за запушалки на лимонадени шишета. Беше мъчително трудно събирането на тези топчета. Една от игрите се наричаше „доси“. В разчертан правоъгълник 20 х 10 см. всеки от участниците /до 10 души/ „садеше“ по една лимка в права линия, едно до друго. Участниците  заемаха произволни места, като най-отдалечения започваше първи. Хвърля топчето и ако удари някое от „садените“  и го изкара извън правоъгълника а бияча остане вътре, значи прави доси и взема всичките топчета. Стратегическа игра.Трябва да е било преди 30 години , когато в една командировка видях ,че продават топчета и веднага купих торбичка с  100 бр., но играта с топчета сред децата беше вече умряла. Топчетата имат много имена.

-Взривяване на консервена кутия. В земята се прави дупка с дълбочина и диаметър на консервената кутия. В дупката се сипва вода , шепа калциев карбид, а кутията се слага с дъното нагоре. Ръбовете се замазват с кал, а през пробитата дупчица на дъното започва да излиза ацитилен. Поднася се огън с тънка пръчка. Експлозия, при която кутията лети поне 20 метра вертикално във въздуха. При експлозива се пръска кал, която попада по дрехите и лицето. Много опасна игра.

-Хвърчила. Правихме хвърчила в формата на шестоъгълник или ромб с дълги опашки. Пускахме хвърчилата до езерото, в близост до старата гара. Там, почти винаги духаше вятър.  Събирах ме се по 5-6 деца и се „надхвърчахме“. Оше си спомням каква мъка изпитах, когато „рибарския конец“ се скъса и загубих хвърчилото.  Преди години,в Китай, видях страхотни хвърчила. Купих едно и успешно го пускахме с внучките по поляните извън София.

-Колело.Да имаш колело беше неосъществима мечта. Вземахме колелета под наем, за час-два. В центъра на Варна, срещу тогавашната девическа гимназия, имаше колоездачница с табела“Колоездачница на Рангел Митов-Байката-балкански шампион.“ Та от него вземахме колелета под наем. Бяха марка „Бианки“.Винаги пресрочвахме времето и оставяхме колелетата на около 10 метра от дюкана му. Изглежда беше добър човек, защото на следващия ден се правеше, че не ни помни. Един път карах истински състезателен бегач. Живеех наблизо до Ненчо Христов, та той ми даде да направя 2-3 кръгчета пред тяхната къща.Бях щастлив-колело със скорости. Моите деца не останаха без велосипеди. Дори сега, един Чопър се мъдри в мазето.

– Домашни любимци.По мое време, много момчета отглеждаха гълъби. И аз минах по този път.Нямаше нищо по хубаво , сутрин да пуснеш гълъбите на свобода и да ги гледаш как летят. Два от гълъбите ми имаха гугли на главите си и като се вдигнат високо в небето, се свиваха на топка и падайки се въртяха или както ние му казвахме правеха „чунгурбаши“. Една сутрин, шесте гълъба ги нямаше.Бяха откраднати.Ревах като магаре. Като споменах магаре се сетих, че другите ми любими животни бяха магарето и коня. Съседа ни беше файтонджия. Белогвардеец. Когато беше трезвен,не можеш дума да изкопчиш от устата му. Често ми даваше да пояздя едно от кончетата, а той до мен като казак да ме пази. По- късно разбрах, че ония, с малиновите пагони, са си го взели в Русия.

– В часовете по ръчен труд, момчетата изрязвахме детайли от шпертплат с лък и сменяеми ножчета.От детайлите сглобявахме разни предмети-Рамки за снимки, масички за саксии, кутии за дребни предмети и снимки и много джунджурии. Стана ми хоби и започнах да се занимавам в къщи. С отлитането на детството отлетя и това хоби.

– И на края нещо за масовия спорт. След като станахме септемврийчета, въведоха дисциплината БГТО-Бъди Готов за Труд и Отбрана по примера на съветските пионери. Дружинните ни ръкодителки от ДСНМ ни събираха в училиищния двор, бягахме по 50 м., скачахме на дължина и височина, изигравахме по една народна топка и бяхме ГТО. Даваха и по една значка. По късно, изглежда, значките се бяха свършили и постепенно инициативата умря.

п.п.Сещам се за още много игри: ашици, дълго и късо магаре, стражари и апаши, жмичка, гоненица, каране на обръч, различни игри с ножове, палене на огньови и прескачаненето им, събиране на книги, които по това време бяха в черния списък /Карл Май, Едгар Уелс, Арсен Люпен, Слави Езеров, Казанова и т.н./, прашки / разбира се и Давидови/, филателия, авиомоделизъм, корабомоделизъм, събиране на картички на артисти през 20-30 те  години, правене на радио с кристал, театър и кукловодство, пионерски лагери и спорт, много спорт. Нашето поколение израстна на улицата.

Advertisements

9 Коментари to "Детски игри през 40-те години."

яко социализъм – през 80-те играехме съвършено същите игри.

Моите деца израснаха през през 70- те и 80-те години в София.Не си спомнял да са играли същите игри. Но вие сте щасливец като мен.

Ами класиките – криеница, народна топка, Ура? Само не ми казвай, че не си играл на това…

Аз съм от Варна – до ден днешен ги наричаме ,,лимки“, но до колкото знам само тук е така. Навсякъде другаде имат различно име. Виж тази тема, ако се интересуваш повече:

http://worddrow.wordpress.com/2007/02/09/324/

Манията с лимките не мина покрай мен незабелязано. (Аз съм набор 88, играх към 10 годишна възраст.)Само че, основната ни игра, която беше, нямаше нищо общо със стратегията 😦 Просто ако си точен, вкарваш в издълбаната дупка и печелиш лимките…

Хайде стига съм ви отегчавал 😉

Казвам се Тео Бонев. Детството ми мина в Юч бунар София в игра на доси, кенц и дупка. Когато след двайсе години имиграция се върнах в стария квартал много малко неща ми напомняха за онова време. Тогва реших да си направя една каляска от ашик (просветените знзят за какво става въпрос).Отидох в една квартална кръчма да видя каква ще бъде реакцията на старите апапи от квартала. Когато им показах ашика, очите им светнаха, ръцет им се разтрепериха, а някои дори се разплакаха и искаха да го завъртят и помиришат. Не очаквах толкова емоционална реакция. Вече реших да оганизирам Клуб „кенц § доси “ с място за игра – градинката в женския пазар. Всеки който има спомен и интерес и иска да усети емоциите, миризмат на онова забавно време, да заповяда в страницата ми във фейсбук. Когато се съберем достатъчно хора за едно „доси“ ръководството на пазара може да ни отдели специално място

@Петко. Благодаря за сайта.Наричахме ги сирийки и израелки в зависимост от къде ги носеха моряците. А лимки -предполагам, че само във Варна са произвеждали лимонада в шише затварящо се с топче.
Разбирасе, че съм ги играл тези игри, но поста ми стана много дълъг и реших да го съкратя и оставих игри които са по-малко познати. Например- Патлангач и изтрелването на барабонки.

Казвам се Тео Бонев. Детството ми мина в Юч бунар София в игра на доси, кенц и дупка. Когато след двайсе години имиграция се върнах в стария квартал много малко неща ми напомняха за онова време. Тогва реших да си направя една каляска от ашик (просветените знзят за какво става въпрос).Отидох в една квартална кръчма да видя каква ще бъде реакцията на старите апапи от квартала. Когато им показах ашика, очите им светнаха, ръцет им се разтрепериха, а някои дори се разплакаха и искаха да го завъртят и помиришат. Не очаквах толкова емоционална реакция. Вече реших да оганизирам Клуб „кенц § доси “ с място за игра – градинката в женския пазар. Всеки който има спомен и интерес и иска да усети емоциите, миризмат на онова забавно време, да заповяда в страницата ми във фейсбук. Когато се съберем достатъчно хора за едно „доси“ ръководството на пазара може да ни отдели специално място

Аз съм 43 набор,от варна.Помхя ателието на бай Алекси.Колело за 1 час струваше 4 лв.По тогавашни цени разбира се.От махалата вземахме и карахме до Траката.Още тогава пътя беше кетониран,както му казвахме.Пиша за55-58г.Колкото за лимките-имаше пъстраци или александрийки,които моряците носеха.След това беше друго

Може ли някой да обясни и другите истински старинни игри – ашиците например. В Трънско чулкята се е играела с трикрако дърво. Тия старинни игри са много интересни и не трябва да се забравят а да бъдат записани някъде.

Казвам се Тео Бонев. Детството ми мина в Юч бунар София в игра на доси, кенц и дупка. когато след двайсе години имиграция се върнах в стария квартал много малко неша ми напомняха за онова време. Тогва реших да си направя една каляска от ашик (просветените знзят за какво става въпрос).Отидох в една квартална кръчма да видя каква ще бъде реакцията на старите апапи от квартала. Когато им показах ашика, очите им светнаха, ръцетим се разтрепериха, а някои дори се разплакаха и искаха да го завъртят и помиришат. Не очаквах толкова емоционална реакция. Вече реших да оганизирам Клуб „кенц § доси “ с място за игра – градинката в женския пазар. Всеки който има спомен и интерес и иска да усети емоциите, миризмат на онова забавно време, да заповяда в страницата ми ф фейс бук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: