mix

То било гипс.

Posted on: 14.06.2007

merda185_175913a.jpgИталианският художник Piero Manzoni/1933-1962/ през 1961 г. затваря 90 консервени кутии на които поставя етикет „Merda d’ Artista“ или казано на български „Гувното на Художника“.Съдържанието е само 30 грама. Провокацията на Manzoni е била насочена към лековерието и всеядноста на колекционерите. Той пише в едно писмо до художника Agostino Bonalumi, с който е работил по това време:“Ако колекционерите желаят да получат нещо наистина лично от художника то това нещо е неговото лайно“. Преди няколко дни  Bonalumi е споделил с италиански вестник, че пълнежа е от гипс.

През м.май 2007 г. на търг в Милано кутия № 18 е била продадена за 124 х.евро,лондонската галерия Tate, през 2000 г. срущу 37 х.дол. придобива кутия №4. Такива консервени кутии притежават Центъра Помпиду в Париж, Музея за Съвременно Изкуство в Ню-Йорк и колекционери.

The Times твърди, че въпреки разкритията на Bonalumi, интереса към експоната не спада.

Каталога на произведенията на Piero Manzoni  можете да видите на сайта:  http://www.pieromanzoni.org/index_it.htm 

Advertisements

8 Коментари to "То било гипс."

Здравейте!
Много бях изненадана, защото тъкмо написах статия за „лайната в изкуството“, която вероятно няма да излизе във всекидневника, за който я писах, защото стана много лайняна :-). Та тъкмо се канех да я пусна в блога си, и виж ти – гледам тук вече писано затова. Поздравления! И още нещо – много интересен и забавен блог! Чета го с удоволствие и Ви пожелавам здраве и все да ви радват внуците.
Може пък и да пусна лайняния материал с модификации и препратка към блога Ви. 🙂

Това показва отново, че идеите са по-скъпи от материята. Като онзи композитор, който беше създал парче тишина с дължина 4,33 мин.

P.S. Джон Кейдж

John Cage е този с тишината. Много си прав xuperion – Манцони и Кейдж са от едно стилово направление. Говорим си за концептуалисти. Правих звуков материал в блога ми за подобни „откачалки“

http://mislidumi.wordpress.com/2007/05/15/concept_art/ . Там има връзка към звуков файл в mp3.

Очаквайте материалът за „Клоаката“, не е за изпускане 🙂
Поздрави
Петя

[…] Преди време разказваше дядо ми, че само дяволът знаел как се прави от лайтото злато и това много ни впечатляваше, нас внуците. Дядо, лъгал си се! И Пиеро Манцони го може тоя номер, напомни ми Канев в блога си “mix”. […]

Обичам да чета за shock art. Постът ви е много интересен. Преди малко откри, че пионера на това изкуство е Maral Duchamp, който представя инсталацията Фонтана, но вмессто вода-урина през 1917 г. в Ню-Йорк.

:-)da! Реплика на „Фонтанът“ беше нападната преди 2 години в Париж от господн с чук, който твърдял, че това е творчески акт, с който Дюшамп би бил съгласен, но го затворили човека зад решетки. Интересна тема за размисъл – провокацията като акт в изкуството. В Момента в Касел тече 12-та Документа. Това е изложение за модерно изкуство. Пред двореца в града са засети ниви с ориз. Идеята е да се демонстрира отглеждането на ориз по традиционни методи, смятам да посетя ориза скоро 🙂

yo, kanew.wordpress.com great name for site)))
––––––––
ad: http://dewat.ru/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: