mix

Късметлии и каръци.

Posted on: 31.05.2007

По мое време,като ученик, най-лошата характеристика за човек беше : „Нищо и никакъв човек, ама… будала.“ Те бяха само по-различни от нас. Някой от тези „будали“ завършваха училище, вземаха си приемните изпити, завършваха някоя специалност и влизаха в живота. След време до нас достигаха вести за техни успехи за които можехме само да мечтаем. А тези успехи не бяха плод на щаслив избор на родители или съпруг/а/, много важен фактор по това време, а просто – това бяха хора на успеха. Аз познавам поне 5-6 човека на успеха, които и след 1989 г. продължиха да бъдат успешни в бизнеса и в личния си живот.

А какво означава да си човек на успеха? Преди всичко да си здрав-психически и физически а личностната характеристика да включва: жизнена позиция, психологическа гъвкавост и да живее в разбирателство с колегите и околните, да има много приятели, да има чувство за хумор, самоуважение и т.н. Не на последно място е да развиеш в себе си чувството за успешен човек.

А късмета? Той, късмета не е само благоприятно стечение на обстоятелствата, а още и готовност на човек да се възползва от тях. Ето един тест в психологическа лаборотория да се определи характера на каръците и късметлиите. Дадено е обявление във вестниците, че се търсят хора, които  считат , че пренадлежат към една от горните групи. На явилите се на теста се дава обемист вестник с задача да преброят броя на картинките и снимките. Уловката е, че във вестника има фалшива страница на чийто половинката има обява, с едри букви, че на приносителя ще бъде броена определена сума. Малко са хората, които наред с поставената задача, предивяват обявата и взимат възнаграждението. Това са късметлиите, а останалите – каръци. Причината да не върви на определена група хора се крие в самите тях. Като правило, такива хора са напрегнати, невротични, затворени, неуверени в себе си и комплексирани, качества което прави човек в кон с капаци. Просто, вътрешното безпокойство блокира способността да забележат нещо ново и неочаквано, да се вслуша в своята интуиция и да види случайните възможности, които се срещат на пътя на всички хора.

Advertisements

1 Response to "Късметлии и каръци."

Съгласен съм – обикновено зависи от това, което вършиш! Мн рядко има каръци, дето нищо не им върви, също толкова рядко, колкото хора, на които вс да им се удава. Единствено когато става въпрос за здраве не може да се предвиди – понякога и най-загриженият човек се превръща в карък…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: