mix

Кулинарно-2

Posted on: 20.05.2007

image6.jpgБаш време за четене и писане-навън вали проливно, а радиото и телевизията ме заливат с цифри и проценти от изборите за евродепутати. 

Разхождайки се из блогосферата забелязах нарастване на “ наставления за всякакви гостби, според които ги правят“ както би се изразил Петко Р.Славейков. Искам да се присъединя към тях, но не с наставления , а да споделя кои са любимити ми кулинарни книги.

– „Моята кухня“- София Лорен,1992 г. Правя ли някаква италианска вкусотия, пътеводител ми е тя. Харесвам тази книга не само заради хубавите рецепти но и за прекрасните есета- за ръцете и етикета, за вината, за незабравимия вкус, съпрузите в кухнята, и окото трябва да празнува, да помислим за удоволствието на гостите и защо нарича съпруга си „кюфтенце“. От тук научих да правя домашната паста-фетучине,талиолини и лазаня.

– „Готварска книга само за мъже“- Цанъо Сърнев,1993 г. Прекрасни български рецепти, но внимание, има опасност да се попикаете от смях .Най-хумористичната готварска книга, богато илюстрирана от Николай Попов. 

-В зората на демокрацията, когато в-к „Работническо дело“ стана „Дума“ започнаха да се списват много нови вестници. За да прилекат читателите, почти всички имаха раздел“готварство“. И започнах да режа и лепя в един бележник рецептите ,които от пръв поглед ми изглеждаха вкусни и така се получи „моята книга“от около 200 рецепти.

И накрая искам да кажа на граф Толстой, който твърди, че “ Бог е дал на хората храната а дяволът готвачите“: тук графе, не си прав.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: