mix

Пенсионерско-2

Posted on: 19.04.2007

Днес прочетох материала на Георги Ангелов във в-к „Стандарт“ за получаване на пенсийте с дебитна карта. http://standartnews.com/bg/article.php?d=2007-03-21&article=182722 

А сега да направим хесапа и да видим дали НОИ има сметка пенсионера да премине на дебитна карта при получаване на месечната пенсия.

1.НОИ плаща на Пощите около 42 млн.лв./год за изплащане на пенсийте.Приемаме, че от 2 млн. пенсионери само 1 млн. ще ползват дебитни карти  поради факта , че банкомати не са разпостранени по села и паланки,пък и за ниски пенсии не си струва. Хесапа показва-21 млн. лв. спестява НОИ.

2.А сега да видим какво ще плати пенсионера при ползване на дебитна карта / по данни от месечното ми извлечение за м.март/:

-0.50 лв такса транзакция.

-1.15  лв. авт. мес. такса обслужване.

-0.25 лв. авт. мес. такса услуги /svc/.

Или общо 1.90 лв. месечно обслужване.Това включва три тегления и плащане на сметката за телефон. Като приспаднем 0.25 лв. за услугата телефон,НОИ би следвало да ме компенсира с 1.65 лв./мес.В моя случай,НОИ ще спести 1.2 млн.лв./год. Ако се проведе търг ,банките може да намалят таксите за обслужване и НОИ да се спести до 3-4 млн.лв Да отбележа, че издаването на дебитна карта е безплатно при наличието на разплащателна сметка, която струва 5.0лв. еднократно. С пин кода се получава парола за ползване услугите на банката по интернет.

3.Остава да се изясни дали НОИ има хъс да увеличи броя на пенсионерите с дебитна карта? Или както казват сърбите: „Баш ги боли… дека Маджарска няма излаз на море“

4.Имам впечетление,че банките недостатъчно  рекламират дебитните карти за получаване на пенсийте.

Advertisements

2 Коментари to "Пенсионерско-2"

Може да се получават пенсии по дебитна или кредитна карта.

Някои банки имат много по-ниски такси за своите карти – примерно, Първа Инвестиционна банка прилата следните такси за обслужване на дебитна карта Maestro:

1. Такса издаване: няма.
2. Годишна такса: няма.
3. Такса подновяване (веднъж на две години): няма
4. Такса теглене от банкомат:
а) от банкомат на ПИБ: няма
б) от банкомат на друга банка: 0.30 лв.
5. Такса плащане на POS терминал (в магазин, бензиностанция, и т.н.): 0.15 лв.

Тази карта Maestro важи на територията на България и в цял свят, като таксите извън България са по-високи, естествено:) Но в България, мисля, че нещата са доста изгодни:)

Поздрави, М

Благодаря за информацията.
В поста си се помъчих да дам пример с БДСК за да отговоря на въпроса „с каква сума трябва да се компенсират пенсионерите, за да си получават пенсиите с дебитна карта, без да губи НОИ“.
Избрах БДСК защото считам, че тази банка има най голямата мрежа от клонове в България.
Неотдавна министър Масларова в статия в „Стандарт“ подкрепи тази инициатива но отместена във времето.Ако ме питат,всички следва да пазаруват и плащат сметките си с карти.Но това също е изместено в неопределено време.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: