mix

Асоциации.

Posted on: 12.04.2007

И този великден хапнахме козунак, шарени яйца и агнешко печено полято с червено вино. Виното беше мавруд. Изведнаж се сетих, че много отдавна за първи път пих мавруд със сирене в стомна в ресторант в Хасково. Стомната е счупиха на масата пред нас, а бутилките имаха етикет „Станимашка Малага“. Виното и мезето бяха чудно вкусни. Та, спомена за малагата ми напомни за мотото в един учебник по технология на виното: „Това което е майчиното мляко за новороденото, това е виното за възрастния човек“ академик Богомолец. Мотото съм запомнил от събрание на тема:“Вредата от алкохола“ в един завод. По време на разпалените дебати „за“и „против“, лектора беше попитан да каже мнението си за мотото. Той смотоляви нещо и събранието беше закрито. По това време не беше прието да се критикува съветската наука.

Ровейки се из нета, ето какво открих за автора на мотото: Ал.Богомолец /1881-1946 /. Патофизиолог.Ръководил два института в Киев по теория и практика на дълголетието. Бил от фаворитите на Сталин, защото институтите продължили работата си и по време на войната. Когато, Богомолец починал, само на 65 години, Сталин промърморил под мустак: „Сволоч! Тоя ме излъга“

По всяка вероятност, Сталин е спазвял указанията на учения и през целия си живот е пил основно червено вино „Квиндзмарули“.  Но в фаталната нощ през м.март 1953 г., когато Сталин получава инсулт, с компанията от политбюро са пили в големи количесва вино „Мачари“ от сорта грозде Сапарави. Това вино е със слабо алкохолно съдържание/ около 5%/ и високо захарно съдържание, поради прекъснатата ферментация. Сталин го наричал „сироп“, но този сироп след употреба вдига кръвното  налягане с фатален изход за възрастните хора.

Боже, от къде започнах и къде свърших!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: